Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verstikkende roman over de erfenis van trauma

Eline van der Boog 17 maart 2022 Hebban Recensent

Pluto, de nieuwste roman van Lara Taveirne, volgt Antonia die in de jaren 80 opgroeit. Ze is de jongste van vier dochters. Aan het hoofd van het chaotische gezin staat moeder Marie-Josepha. Antonia herinnert zich haar moeder als een vrouw ‘vol zelfbeklag’; iemand die ‘getuigen nodig [had], een publiek. Zonder was ze kansloos.’ Wanneer ze niet in bed onder haar rode sprei lag te mokken, wist Marie-Josepha zelfs op de meest afgelegen plaatsen wel een man in datzelfde rode vangnet te strikken. Haar losbandigheid en het feit dat ‘haar hart elke drie jaar vervelt als een slang’, hebben ertoe geleid dat Antonia en haar (half)zussen Jane, Frederike en Eliza drie verschillende vaders hebben. Terwijl haar twee oudste zussen regelmatig vertrekken naar het appartement van hun vader aan zee, moet Antonia met stekende jaloezie lijdzaam toezien hoe ook haar lievelingszus Eliza geregeld een middag met haar vader in het nabijgelegen parkje spendeert.

Ondanks haar eigen afwezige vader, bestempelt Antonia haar kindertijd als fijn. Weelderige beschrijvingen van het invullen van vriendenboekjes, logeerpartijtjes bij vriendinnen en het gezamenlijk zorgen voor hun onbezonnen moeder, vullen de pagina’s. Toch is het vooral de zomer van 1987 die Antonia het levendigst bijstaat. Samen met haar moeder en zussen spendeerde Antonia de zomermaanden in Pluto, een vervallen dijkhuis. Deze impulsaankoop van Marie-Josepha stond op het platteland, omgeven door sloten, kronkelweggetjes en akkers. Het onconventionele gezin leefde hier van het land, zwom veel en genoot van het buitenleven. Dit heerlijke zomergevoel weet het omslag perfect te vangen: een jonge vrouw met een strohoed die op een houten steiger geniet van de zon. Maar wie goed kijkt, ontwaart onder deze hoed een gebogen hoofd, en ziet hoe haar hand zich wanhopig aan het steigerhout vastklampt.

Pluto is de vierde roman van Taveirne, die met haar debuut De kinderen van Calais de Vlaamse Debuutprijs won, waarna onder meer Kerkhofblommenstraat van haar hand verscheen. De kracht van vrouwen en de transformatie van meisje naar vrouw vormen belangrijke thema’s in haar romans. Zo ook in Pluto. Maar hier ontvouwt zich tevens een raamvertelling waarin Antonia’s dochter Loekie toevalligerwijs een schrift vindt met haar moeders levensverhaal erin gekrabbeld. Loekie ontdekt dat ook zij en haar broer Rowan een link hebben met het mythische dijkhuis nadat hun Marokkaanse vader van de aardbodem verdween. Ze leest dat verlies, depressie en de dood wel degelijk als schaduwen over Antonia’s jeugd, en dus ook over haar favoriete zomer van 1987, lagen. Taveirne wisselt gedurende het boek de perspectieven van moeder en dochter af waarbij Antonia’s weg naar haar zelfverkozen lot steeds duidelijker wordt uitgestippeld.

Onder het zorgeloze en het zonovergoten, worstelen de personages in Pluto met het moederschap, met familiebanden en met eenzaamheid en gemis. In rijke zinnen laat Taveirne de lezer steeds dieper afdalen naar de verstikkende onderwereld waar Pluto de scepter zwaait. De roman bevat nogal wat uitweidingen en neemt diverse zijwegen. Deze overdaad aan beschrijvingen zorgt ervoor dat Pluto het geduld van de lezer soms flink op de proef stelt voordat het verhaal tot de kern komt. De ironische ondertoon en poëtische schrijfstijl van Taveirne decoreren de plot daarentegen met subtiele woordpareltjes die van verder lezen geen straf maken. Is trauma iets wat hoe dan ook generatie op generatie weer wordt doorgegeven? Wat Taveirne betreft ligt de omgang met deze erfenis verscholen in het woord Pluto: de één associeert het met het vrolijke Disneyfiguurtje, de ander met de Romeinse god die bepaalt of geliefden elkaar weer terugzien, of zelfs met de gelijknamige dwergplaneet die het verst van de aarde is verwijderd.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!