Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Zoeken naar sprankjes hoop in een regen van melancholische prozagedichten

Eline van der Boog 19 november 2024 Hebban Recensent
Een man die de uren aftelt, een jongen uit het verleden die gesprekken voert met de man die hij in de toekomst is, een puzzelaar, de aquariumman en een overwerkte marketingmanager. Het zijn enkele figuren uit de (deels autobiografische) prozagedichten in Van niemand, de debuutbundel van Vincent Oostrijck. Kleine appartementen, grauwe steden en schoorvoetende terugblikken op een jeugd in de jaren 70 en 80 vormen herhaaldelijk het decor van de absurdistische, verhalende verzen. De bundel bevat poëzie gelijk aan kille herfstdagen, verregende straten en vallende bladeren die de vergankelijkheid van het leven nog eens extra benadrukken. De stijl en sfeer is dan ook melancholisch en somber, met gevoelens van zinloosheid en afzondering die soms aangenaam bitterzoet zijn om in te zwelgen, zoals in het titelgedicht: ‘Hij voelt zich licht / Als een veertje’, aangesloten door: ‘Geen sporen / Of voetafdrukken / Laat hij achter / Zo zie je hem / En zo niet meer.’

De peinzende, verlangende en introverte mannen die in Van niemand als lyrisch ik fungeren, lijken uit de romans van Haruki Murakami te zijn gestapt. Onder hun mistroostige gevoelens sluimert het zoeken naar een vorm van verbinding, naar liefde, naar een thuis. In Leven louter van afstand concludeert een man vanuit een treffende derde persoon: ‘Niemand weet dat hij er is / Een heel vertrouwd gevoel / Zo leeft hij het liefste / Hij houdt van het leven en van de mensen / Maar van afstand / Louter van afstand.’ In Elke traan toont het lyrisch ik zich kwetsbaar: ‘Ik heb mijn gevoelens verstopt / Maar zij weet ze te vinden / En roept ze op.’ In Necropolis voelt een in zichzelf gekeerde man zich op zijn plek in de Stad van de Doden waar ‘de grauwe atmosfeer / Mij als een deken omringde.’ Het regent lange en korte gedichten met hier en daar eindrijm. Ze bieden de lezer steeds een andere kijk op de vaste thema’s wanneer ze de bundel binnendruppelen als een niet-aflatende najaarsbui.

Ondanks de herhaling die in de gedichten sluipt, schrijft Oostrijck toegankelijk en beeldend over ouder worden, de dood, verlies, oorlog, zingeving, arm en rijk en zelfcompassie. ‘Ik weet niets / Helemaal niets / Maar ik voel alles’ eindigt de strijd tussen verstand en gevoel in Ik weet niets. ‘Vrede is een illusie’ luidt het zwartgallig in Nooit vrede, waarna volgt: ‘Het zit niet in de mensen / Het zit niet in onze aard / We zijn onruststokers.’ De jaren 70 en 80 worden vergelijken met ‘de lp hoezen van Pink Floyd’ en als een oude man heimelijk een jonge vrouw observeert voelt hij ‘dat hijzelf op de rand staat / en niet langer in de kern.’ Het kerkhof nodigt uit tot het besef: ‘dit is niet zijn wereld / Zijn tijd is voorbij.’ Net zo wisselvallig als het herfstseizoen krijgt de somberheid in prozagedichten De man met de hallen van de vier seizoenen en De zoon van de zwarte rivier een sprookjesachtig karakter. Humor is te vinden in Tinus de hobbyman, De Krokantjes, Geraniums en Wielrenners in zijn hoofd over de wielerobsessie van ‘een autist / In de jaren tachtig en negentig / En ook wel daarna.’ Aan de hand van geconstrueerde melancholische observaties werpt Oostrijck in Van niemand lichtbundels op ‘die donkere stilte’. Tegelijkertijd blijft hij in een storm van onuitgesproken emoties ongestoord zoeken naar sprankjes hoop.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!