Magisch, fantasierijk en kleurrijk

Elinewildelezen 26 juni 2024
Mila krijgt voor haar tiende verjaardag een prachtige zelfgemaakte dromenvanger van haar lievelingstante Avilia. Het is het beste cadeau dat ze ooit heeft gekregen. En als ze die avond gaat slapen, blijkt het niet zómaar een dromenvanger te zijn: hij is magisch! Mila komt in Dromenlaan terecht, waar Somnia, een vrolijk mannetje met paarse ogen, haar rondleidt. Hij legt haar uit dat in Dromenlaan allemaal droomhuizen staan waar je naar binnen kan gaan en verschillende dromen kan beleven. Het enige wat Mila hoeft te doen is een deurtje kiezen….

Dit klinkt toch heerlijk he? Ik was sowieso nieuwsgierig gemaakt omdat het boek van Meisje Djamila is en Ben echt een fan is. Maar ook vanwege het verhaal an sich met de dromen omdat ik zelf ook altijd veel droom en vaak nog kan herinneren wat ik gedroomd heb.

“Stel dat alles zou kunnen in je dromen, gaat tante Avilia verder. Wat zou je dan willen doen?
Bij het woord ‘alles’ ontploft er een beetje vuurwerk in het hoofd van Mila. Haar hoofd zit propvol met dingen die ze nog wil doen. Naar een mega-gigagroot waterpark, een hele nacht opblijven om met haar hamster te spelen, een rol spelen in de schoolmusical, een dag lang alleen maar chips en chocolade eten. Een wens kiezen voor haar verjaardag is al lastig, laat staan een droom kiezen die ook daadwerkelijk uitkomt.”

En zodra je het boek openslaat begint de magie. De details en illustraties zijn kleurrijk en laten de lezer heerlijk meedromen.

Wat ik een extra leuk detail vond is dat de (meeste) hoofdstukken zijn opgedeeld in verschillende dromen en dat de lezer zelf kan kiezen welke droom die als eerste gaat lezen. Ik ben zelf gewoon vooraan begonnen. Maar dat de keuze er is, dat is gewoon leuk!

Ondanks de magie in het boek hebben de dromen te maken met dagelijkse struggles van Mila (of leeftijdsgenootjes). Maar ook met wijze lessen dat geld bijvoorbeeld niet belangrijker is dan vriendschap. Of dat als je een huisdier hebt dat je daar ook goed voor moet zorgen.

“Dobbie, heb je tips? Je hoeft niet te winnen, zegt Dobbie. Je moet alleen niet verrrliezen.”

Het boek leest als een trein en ik kon me helemaal voorstellen dat ik op Dromenlaan een leuke droom uit mocht gaan kiezen.

Ik heb het boek 5 sterren gegeven, omdat ik er echt van heb genoten. Hij is magisch, fantasierijk, realistisch maar ook kleurrijk. Ik denk ook echt dat de meeste kinderen hiervan gaan genieten.
Aanrader!

Meer recensies van Elinewildelezen