Heerlijk boek: sfeervol, herkenbaar en met diepgang

‘Bestaan we alleen in de ogen van de ander?’ Deze vraag stelt Fenna, de hoofdpersoon van Vonkie, zichzelf tijdens haar wandelreis van 157 kilometer door Schotland. In een opwelling besluit ze, als vijftiger, met een rugzak vol kampeerspullen de West-Highlands te gaan lopen. En dan ontvouwt zich een bijzonder verhaal, waarin Fenna andere wandelaars ontmoet en ook een reis door haar herinneringen maakt.
Een heerlijk boek, deze tweede roman van Frouke Arns. Sfeervol, mede door de beeldende beschrijvingen van het ruige Schotse landschap dat ze doorkruist. En herkenbaar voor mij als vrouw van, wat klinkt dat toch naar, middelbare leeftijd. Net als Fenna’s vader herkende mijn vader mij op een bepaald moment niet meer door zijn dementie en ook mijn kinderen zijn volwassen en leiden hun eigen leven. Daar moet je je toe zien te verhouden en tegelijkertijd betekent het dat je jezelf opnieuw moet uitvinden. De persoonlijke inzichten en ervaringen van Vonkie geven de roman diepte en dat geldt zeker ook voor de fijnzinnige stijl van Arns.
Overigens vond ik ook de eerste roman van Frouke Arns zeer de moeite waard: ‘De gelijktijdigheid der dingen’.

Meer recensies van Elinesimonejanssen