Als scheuren in de aarde
De boer is dood, hij is dood en iedereen wil weten wie het heeft gedaan. Beth weet de waarheid, maar besluit te liegen. Waarom?
Dorset, 1968. Beth leidt een rustig en gelukkig leven met haar man Frank op hun schilderachtige schapenboerderij op het Engelse platteland. Maar alles verandert wanneer Gabriel Wolfe, de upperclass jongen met wie ze als 17-jarige een intense zomer beleefde, ineens het dorp binnenwandelt. Hij brengt zijn jonge zoon Leo mee, die Beth herinnert aan het zoontje dat zij en Frank een paar jaar geleden zijn verloren.
Ondanks de waarschuwingen van haar omgeving, zoekt Beth toenadering tot Gabriel en Leo. Hun levens raken vervlochten, wat spanningen in het dorp en in haar huwelijk veroorzaakt, met een moord als gevolg…
Ik mocht dit boek vooruit lezen en wat blijft dat toch bijzonder. Ergens wilde ik heel snel beginnen en ergens wilde ik hem niet oppakken. Want wat als het niks voor mij is? Maar die zorgen waren echt niet nodig.
Zodra je begint met lezen moet je even wennen aan de verhaallijnen. Er loopt er één in het heden, in dit geval 1969 en eentje in het verleden, in 1955. Beide zijn nodig om het verhaal volledig te gaan begrijpen.
Zodra je een paar hoofdstukken op weg bent leest het als een trein. Je wil door blijven lezen, want er gebeurt eigenlijk vanalles en je weet nog steeds heel weinig. Maar stukje bij beetje vallen er puzzelstukjes op zijn plek.
Er zijn een aantal personages die belangrijk zijn in het verhaal en die leer je ook langzamerhand kennen. Voor sommige voel je liefde, voor sommige absoluut niet. Maar misschien is het belangrijk om niet te vroeg conclusies te trekken. We listen and we don’t judge. ;)
De schrijfstijl is heel fijn, makkelijk en vlot. Met daarbij de korte hoofdstukken. Je vliegt door het boek.
Het boek krijgt 4 sterren van mij, omdat ik had verwacht dat ik verrast zou worden door het einde. Maar die had ik al gauw zelf in kunnen vullen. Maar dat neemt niet weg dat het ontzettend fijn wegleest, mede door de schrijfstijl maar ook de korte hoofdstukken.
En je gaat van sommige personages houden. Nu ik het zo bedenk, heeft dit boek toch ook all the feels. Je leeft helemaal mee, je word boos en wil het boek weggooien, je voelt liefde, maar ook spanning. Gewoon alles!
Wat mij betreft een aanrader dus… ga dit boek alvast bestellen bij je (online) boekhandel. Hij verschijnt op 4 maart.