Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Kan je jezelf blijven in tijden van oorlog?

Elise Hermans 30 juli 2018

De lange weg is het vervolg op In de voorste linie. Het verhaal neemt ons mee naar het jaar 1943, de Tweede Wereldoorlog, maar met een bijzondere twist: wat als vrouwen hadden meegevochten? Net als in deel één volgen we terug Rio, Frangie en Rainy, drie jonge vrouwen in het Amerikaanse leger. Ze bevinden zich in Italië en zijn ondertussen geen groene soldaten meer. Alle drie hebben ze veel meegemaakt en zijn ze veranderd door de oorlog. En in Italië blijkt de oorlog alleen maar heftiger te worden.  

Michael Grant is een bekende Amerikaanse young adult-schrijver die de populaire bestsellerserie ‘Gone’ schreef. De auteur heeft een passie voor geschiedenis en vindt dat verhalen meer kunnen vertellen dan feiten. En als je zijn boeken leest, dan geef je hem misschien wel gelijk.  

De lange weg is een waardige opvolger van In de voorste linie. Al vanaf de eerste pagina sleurt Grant je mee in de chaos van de oorlog en schept hij een krachtig beeld van hoe het daar was. Ruw, vuil en hard. Grant houdt het niet proper en trekt zijn lezer door de vol modder gelopen loopgraven en drukt hen met de neus op de feiten. Dit is hoe oorlog eruitziet.  

De karakterontwikkeling van de hoofdpersonages is wat deel twee zo goed maakt. Rio, Frangie en Rainy zijn enorm gevormd door de oorlog en Grant geeft die veranderingen heel mooi weer. Samen met de personages zelf ontdek je dat ze niet meer zijn wie ze waren. Dat roept heel veel vragen op. Is het erg dat ze veranderd zijn? Gaan ze nog passen in hun wereld van voor de oorlog? En gaan ze deze oorlog wel overleven? Waar geen twijfel over bestaat: je gaat van deze personages houden.  

De gedachtegang van sommige personages is extreem en zou onbegrijpelijk zijn mocht je hen gewoon in het dagelijkse leven tegenkomen. Maar door de manier waarop Grant zijn personage doet ontwikkelen, leef je helemaal mee. Je doorleeft wat zij meemaken en begrijpt daarom ook hun visie. Hoe pijnlijk die ook kan zijn. Een oorlog is onbegrijpelijk en dat heeft zijn impact op mensen.  

Hoewel de oorlog zwaar is en Grant het heeft over een donker stuk geschiedenis – en dat niet mooier wil weergeven – is het boek niet alleen maar zwaar. Er zijn nog steeds mooie en lichte momenten en die schoonheid raakt je als lezer. Hoe heftig het verhaal ook is, het deprimeert niet en dat is een krachtig aspect van dit boek.  

De ultieme twist op dit stukje geschiedenis, dat vrouwen deelnemen aan de oorlog, zorgt voor veel verfrissing in een verhaal dat al verteld is. Ook slaagt Grant er hierdoor in om vragen die vandaag actueel zijn aan te raken. Dit verhaal speelt zich tientallen jaren geleden af, maar brengt hedendaagse discussies naar boven. De rol van man en vrouw, wat man zijn is, wat vrouw zijn is. Heel interessant om over na te denken.  

Als je boek één gelezen hebt, dan moet je waarschijnlijk niet meer overtuigd worden om aan deel twee te beginnen. Voor alle anderen: begin aan deze serie, je gaat er geen spijt van krijgen. Dit boek bezorgt je kippenvel tijdens deze zomerse warmte en brengt de spanning naar deze luie zomerdagen. Herbeleef de geschiedenis en wordt geconfronteerd met hedendaagse vraagstukken.  

Grant is een groot schrijver, dat bewees hij al met Gone, en hij bevestigt het alleen maar met deze reeks. Een must-read. Deze boeken zouden deel moeten uitmaken van de geschiedenislessen (ook veel leuker dan droge leerstof), maar naast studenten zouden ook onze politieke leiders deze boeken in de bus mogen krijgen. Dan weten ze wat oorlog inhoudt, als je er middenin staat.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Elise Hermans

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur