Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Levensverhaal mét soundtrack

Elise Kleuskens 14 augustus 2024
Het voorwoord is veelbelovend: "Als eerste wil ik mijn moeder bedanken voor haar ongelooflijk gebrek aan reflectie en het beeld dat de hele wereld alleen om haar draait." Wat maakt dat een zoon zoiets over zijn moeder schrijft? Je kunt het lezen in Oma's die katten eten van Carolus - Karel voor vrienden - Spitsbaard.

In dit boek vertelt Spitsbaard over zijn leven en hoe de dingen die hij heeft meegemaakt hem gevormd hebben tot wie hij nu is. Spitsbaard werd geboren in 1966 in Den Haag en groeide in armoede op in een gezin waar geweld eerder regel dan uitzondering was. Het was een groot gezin waar continu een gebrek was aan geld en waar de disfunctionele relatie tussen vader en moeder zorgde voor spanning, maar een gezin waar Spitsbaard ook vol liefde over kan schrijven. Dit boek staat zeker niet alleen vol leed, maar beschrijft ook gelukkige momenten.

Spitsbaard laat ook familieleden aan het woord. Zo maken we kennis met zijn oma van moeders kant, die op zestienjarige leeftijd in 1921 onder valse voorwendselen door een Nederlands gezin wordt meegenomen van Suriname naar Nederland. In Nederland aangekomen blijkt ze niet opgenomen te worden in het gezin, zoals aan haar vader was beloofd, maar aan de slag te moeten als inwonend werkster.
Een ander hoofdstuk geeft Spitsbaards vader een stem. Het geeft een inkijkje in hoe zijn vader is opgegroeid en verklaart wellicht ook waarom hij simpelweg niet kon functioneren in het leven.
Ook Spitsbaards ex-vrouw Bea krijgt de ruimte. We horen hoe haar jeugd was, wat ze allemaal mee heeft gemaakt en wat uiteindelijk mogelijk ook heeft geleid tot de destructieve houding die ze naar zichzelf toe had.
Als laatste krijgt ook Spitsbaards moeder de ruimte, al merk je aan alles dat dat misschien nog wel het moeilijkste deel is geweest voor Spitsbaard.

Tijdens het lezen is mijn mond meermaals opengevallen. Dat er in één gezin, in één mensenleven, zoveel gebeurd kan zijn! Het is eigenlijk te gek voor woorden en toch weet ik wel dat het voor komt. Zoals Spitsbaard het zelf schrijft in de disclaimer achterin het boek, het boek is gebaseerd op zijn herinneringen en ervaringen en die kunnen mettertijd vervormd zijn geraakt. Het geeft hoe dan ook denk ik globaal wel een goede weergave van hoe Spitsbaards leven hem gevormd heeft.
Zijn jeugd was niet gemakkelijk, maar zijn latere leven ook niet. Zijn carrière in de uitzendindustrie leest bijna als een actiethriller! Als je zoveel hebt meegemaakt, hoe kan dat je dan niet breken? Maar Spitsbaard staat nog en is als geen ander in staat om overal een creatieve, positieve draai aan te geven.

Door het boek heen wordt de tekst onderbroken door zogenaamde Spotify codes. Deze kun je scannen met de Spotify app en, voila, je hebt een ware soundtrack bij het levensverhaal van Spitsbaard! "Mijn opa, mijn opa, mijn opa! In heel Europa was er niemand zoals hij!" Heel origineel en zeker van meerwaarde.

Het boek leest vlot. De tekst is niet moeilijk, wat fijn is gezien de zwaarte van de onderwerpen die erin aangesneden worden. De stijl is vermoedelijk gelijk aan hoe Spitsbaard spreekt. Het is misschien niet van literaire kwaliteit, maar zeker passend bij de boodschap die hij met zijn boek over wilde brengen. Een klein beetje meer redactie op met name zinsopbouw en woordkeuze, maar ook lay-out, zou van dit boek een nog lekkerder leesbaar geheel gemaakt hebben.

Overigens, met een achternaam als Spitsbaard is er ook altijd nog de optie om piraat te worden! Aye aye!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Elise Kleuskens