Spannend en interessant!

Ellen 21 maart 2025
Voor de Hebban Thrillerprijs mocht ik dit De wraak van Balthasar lezen. Dit is het tweede deel uit de serie Delft, maar prima te lezen als je het eerste deel nog niet hebt gelezen, zoals bij mij het geval was.

Wie eerder werk van Jeroen Windmeijer heeft gelezen, weet dat zijn verhalen doorspekt zijn met historische en religieuze wetenswaardigheden, die van belang zijn in het onderzoek naar de misdaad die in deze tijd is gepleegd. Al lezende krijg je dus de nodige informatie en dat maakt zijn boeken erg interessant om te lezen. Neem er ook lekker de tijd voor, want dat verdienen zijn boeken.

In Delft staat Victor van Atten op het punt met zijn groep een stadswandeling te starten. Her en der zijn acteurs opgesteld, die deze rondleiding extra speciaal maken. Een vrouw, liggend op het bordes van het stadhuis, speelt haar rol wel extreem goed. Ze lijkt totaal niet te bewegen. Als Victor naderbij komt, blijkt dat de vrouw op gruwelijke wijze om het leven is gebracht. In haar hand zit een briefje…

Oud-militair Bobbi Meijer is na haar diensttijd, waarbij zij onder andere in Afghanistan diende, degene die deze zaak gaat leiden. Haar eerste eigen zaak als rechercheur. Deze moord blijkt echter niet op zichzelf te staan. Al gauw volgen er meerdere moorden en telkens weer heeft het slachtoffer een briefje bij zich met daarop teksten die lijken te verwijzen naar het verleden, naar de moord op Willem van Oranje.

Bobbi Meijer en haar team rest niks anders dan de geschiedenis in te duiken, want naar het zich laat aanzien komen zij enkel op die manier meer in de buurt van de dader. Deze dader wil overduidelijk een boodschap overbrengen. Is de waarheid die wij kennen wel de waarheid? Of is het enkel de waarheid van diegene die het vertelt? Het is maar vanuit welke hoek je iets benadert, om het tot waarheid te bestempelen.

Een interessant uitgangspunt. En van alle tijden. Want ieder verhaal kent twee of meer kanten. Jeroen Windmeijer weet ook dit keer de lezer weer aan het denken te zetten. Toch is De wraak van Balthasar anders dan zijn voorgaande boeken. In dit verhaal ligt er meer nadruk op het onderzoek door Bobbi Meijer en haar team, dan op de geschiedenis. Is dat erg? Absoluut niet. De wraak van Balthasar is fascinerend, in al haar facetten.

Je leest het verhaal vanuit meerdere perspectieven, waaronder die van Bobbi. Maar, ook vanuit Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje; een pakkend perspectief, zeker omdat Balthasar en degene die nu de moorden pleegt, op een zelfde manier naar bepaalde zaken kijken.

De beeldende schrijfwijze van Jeroen doet de rest. Het is een verhaal wat je moeilijk los kan laten, ook nadat je de laatste bladzijde hebt gelezen. Het onderricht, het zet je aan het denken en ondertussen lees je ook nog een spannende thriller. Bijna een cadeautje zou ik zeggen.

Neem de tijd voor dit boek, zodat je niks mist, want echt, dat zou zo zonde zijn!

4,5 sterren

Meer recensies van Ellen