Zinderende apocalypse
Na het lezen van ‘Zaailied’ het eerste deel van het tweeluik ‘De beloftes van gisteren,’ ging ik meteen verder in het tweede deel, ‘Oogstfeest.’
Hoe zou het Griseldis en Lucius verder vergaan tijdens hun tocht door De Eijnderlanden?
Ook dit tweede deel bevat weer meerdere verhaallijnen, met als rode draad het verhaal van Lucius en Griseldis. Je leest eigenlijk vrij weinig over ze, maar toch zijn zij zeer belangrijk in dit fantasierijke verhaal vol duistere krachten, fabeldieren en de eeuwig durende strijd om de macht, die van alle tijden is.
In ‘Zaailied’ werd de nieuwsgierigheid van de lezer behoorlijk aangewakkerd naar wat er allemaal rondwaart in De Eijnderlanden. Niet alleen de gevechten tussen de diverse gewesten trekken een zware wissel op de bewoners, maar ook de duistere macht(en) die meer en meer de ons bekende wereld lijken te betreden. Met hun krachten kunnen ze heel wat invloed uitoefenen, met alle gevolgen van dien. Zijn beslissingen die worden genomen, nog wel de beslissingen van de persoon in kwestie of is deze onbewust een speelbal geworden van andere krachten?
Ook nu is het Peregrijn die het verhaal lijkt te vertellen. Maar ook hij heeft zijn eigen agenda en lijkt stervelingen in te zetten voor eigen gewin. In hoeverre is hij te vertrouwen? En hoe zit het met Duna die nu verblijft in een op het oog vredig oord, maar daar zeker een prijs voor zal moeten betalen. In de tussentijd rouwt haar vader om haar verlies, niet wetende dat zij in een parallelle wereld leeft.
Nic Magis weet je weer mee te nemen in de wereld die hij heeft geschapen. Door de meerdere verhaallijnen, de vele personages die op allerlei wijze met elkaar in verbinding lijken te staan, is het zaak je aandacht bij het verhaal te houden, anders raak je al snel de draad kwijt. Het is interessant om te lezen hoe de belofte die generaties terug gedaan zijn in ruil voor iets wat de persoon destijds begeerde, nog altijd gestand houden en invloed hebben. Als duidelijk wordt dat zo’n ooit gedane belofte niet zomaar teniet gedaan kan worden, wat doe je dan? Omarm je je door een ander bepaalde toekomst of blijf je je verzetten met alle gevolgen van dien.
De spanning wordt mooi opgebouwd en je voelt als lezer aan dat de apocalypse nabij is. Het plot is heftig en prachtig tegelijk: alles lijkt samen te komen in een alles verterende eindstrijd vol razernij, waarin duistere krachten het opnemen tegen menselijke krachten met een intensiteit die voelbaar is. Wie of moet ik zeggen wat komt er als overwinnaar uit de strijd? Is er eigenlijk wel een ware overwinnaar of zijn we allemaal speelballen van hogere machten? Oogstfeest geeft je de antwoorden waarnaar je op zoek was na het lezen van Zaailied. Na het dichtslaan van de laatste bladzijde zal jouw kijk op de wereld nooit meer hetzelfde zijn.
Dank aan Godijn Publishing voor het ebook.
Dank aan Godijn Publishing voor het ebook.