Indrukwekkend debuut
Dit is het debuut van Naima Azar en wat een debuut!
In Zafira’s stem volgen we het verhaal van Achmed en zijn dochter Layla. Achmed vertrekt uit Marokko naar Nederland als gastarbeider en hoopt hier een beter leven te kunnen opbouwen voor zijn gezin en hemzelf. Zijn vrouw en dochter, Layla, blijven in eerste instantie achter in Marokko.
Het leven in Nederland is totaal anders dan dat wat Achmed gewend is in Marokko. Samen met nog drie andere Marokkaanse mannen deelt hij een kamer in een pension. Elke dag gaat hij naar zijn werk en via cassettebandjes communiceert hij met de mensen in zijn thuisland. Hij verwondert zich over de vrijheden hier in het westen, maar vraagt zich tegelijkertijd af of al die vrijheden werkelijk zo veel vrijheid geven, als hij een meisje out ziet gaan door het gebruik van alcohol en/of verdovende middelen. De twijfel slaat toe: is het wel zo verstandig om in Nederland een nieuw bestaan op te willen gaan bouwen? In gedachten ziet hij zijn dochter Layla zo op straat liggen en dit houdt hem behoorlijk bezig.
Op een dag is het zover. Vrouw en dochter hebben de reis gemaakt en het gezin is weer herenigd. De Marokkaanse gebruiken spelen een grote rol in het gezin; er wordt gebeden, er wordt gelezen in de Koran en het familieleven staat centraal. Maar Layla wordt ouder en ziet Westerse meiden een totaal ander leven dan wat zij leeft. Het maakt haar nieuwsgierig. Ze stralen zo veel zelfvertrouwen uit: dit wil zij ook. En de stem in haar hoofd beaamt haar dat zij daar ook net zo veel recht op heeft dan deze meiden. Layla geeft de stem in haar hoofd de naam Zafira. Zafira leidt haar de weg en Layla komt steeds verder weg te staan van het geloof dat zij via haar ouders kent, het geloof in Allah.
Layla begint haar dromen na te jagen, maar het lijkt nooit genoeg. Elk nieuw succes smaakt naar meer en eenmaal volwassen is deze jacht op succes bijna niet te stuiten. Layla gaat mee in de ‘rat-race’ en verliest het contact met zichzelf.
Zafira’s stem is een prachtig verhaal. Naima Azar schrijft zeer toegankelijk over de zaken waar Achmed en zijn gezin tegen aan lopen in Nederland. Het is niet altijd gemakkelijk en er zijn de nodige verleidingen. Het jagen naar geluk, naar succes, het proberen opvullen van de leegte in jezelf, is iets wat iedereen kan overkomen. De prijs van de macht kan hoog zijn, te hoog zelfs. De vooroordelen die velen hebben over bijvoorbeeld het dragen van een hoofddoek, dat dit zou staan voor onderdrukking van de vrouw, komen langs in dit verhaal en geven je inzicht in het hoe en waarom van het dragen hiervan.
Layla vindt uiteindelijk de weg terug naar haar geloof maar dit verhaal is ook prachtig als religie verder van je af staat. Het is een verhaal over jezelf mogen zijn, genoegen mogen nemen met wat jij nodig heeft, al lijkt de maatschappij van je te eisen dat je altijd maar door en door en door moet gaan in het najagen van het ene succes na het andere. Stilstaan is ook vooruiitgang.
Dank je wel Naima voor het recensie-exemplaar.; dit beïnvloedt mijn mening niet. Ik heb enorm genoten van jouw verhaal.