Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Veel persoonlijke waaroms

Ellen Rodrigo 13 oktober 2018
Judith Visser (Rotterdam 1978) schreef in 2006 haar debuut ‘Tegengif’. Met dit boek zette ze haar schrijverschap meteen op de kaart.
‘Zondagskind’ schreef ze in 2018. Het is een heel persoonlijke, autobiografische roman over hoe het kan zijn om op te groeien met een autisme spectrum stoornis.

‘Zondagskind’ is het aangrijpende verhaal van Jasmijn, die opgroeit van 4-jarige kleuter (“Mijn moeder had gezegd dat we naar de kleuterschool gingen, en ik had gedacht dat het net zoiets was als boodschappen doen.”) tot jong-volwassene (“Misschien was het, na een leven vol waaroms, eindelijk tijd voor een dáárom.”). Jasmijn is ‘anders’ en doet voortdurend haar best de dingen en de mensen om zich heen te begrijpen en te voldoen aan alles wat van haar verwacht wordt. Wanhopig probeert ze die ‘andere’ Jasmijn te zijn, die wél aansluit bij haar omgeving.

Jasmijn is de ik-persoon en verteller van de roman. Alle gebeurtenissen, gevoelens en emoties rondom het ‘anders’ zijn worden vanuit Jasmijn beschreven. Ze worstelt met dat ‘anders’ zijn, dat haar soms letterlijk ziek maakt. Ze voelt zich gekooid, terwijl ze vrij wil zijn. Jasmijn maakt grote ontwikkelingen door, leert geleidelijk omgaan met de dingen en mensen om haar heen, leert haar weg te vinden. Ze leert zichzelf hoe ze zich kan gedragen in allerlei sociale situaties, hoe ze kan omgaan met de overvloedige prikkels om zich heen. Veel steun daarbij heeft ze van haar hond Senta en later van haar vriendin Kirstin. Als Senta overlijdt betekent dat een enorme klap voor Jasmijn.
Door het strakke ik-perspectief beleef je als lezer de gebeurtenissen en gevoelens mee met Jasmijn. Je kijkt via de ogen van Jasmijn. Nadeel van dit perspectief is dat de andere personages op afstand blijven, geen ontwikkeling doormaken en zelfs figuranten zijn.

Judith Visser is erin geslaagd een beeld te schetsen van een leven met ass. Er zijn schrijnende scènes in het boek aan te geven. De meest schrijnende scène is die waarin Jasmijn afscheid moet nemen van haar hond Senta. Jasmijn bezorgt Senta op liefdevolle wijze een zeer waardig en diervriendelijk afscheid. Wat Jasmijn niet goed kan bij mensen -diep contact opbouwen- kan ze wel met dieren. “Toen mijn vinger schoon was, keek ze verlangend naar de pot. Ik pakte hem op en zette hem tussen haar voorpoten. Senta bedacht zich geen moment en dook met haar neus midden in de pasta. […] Ik streelde haar over haar kop, haar warme lijfje, haar zachte, bruine vacht. Ik bracht mijn mond bij de fluwelen driehoek van haar oor en fluisterde: “Ik hou van je”.

De schrijfstijl is heel toegankelijk: veel korte zinnen zonder ingewikkelde constructies. Het verhaal is fragmentarisch, bestaat uit korte, samenhangende scènes. Het geheel is chronologisch verteld. Er is weinig of geen verschil in stem tussen de 5-jarige Jasmijn en de twintigjarige. Visser maakt het de lezer niet moeilijk en richt zich op de inhoud van het verhaal, niet op de vorm of de taal. Ondanks de eenvoudige schrijfstijl is er zeker ruimte voor mooie zinnen. “Ik had zoals altijd een denkbeeldige cirkel van afstand om me heen getrokken, maar iedereen liep er dwars doorheen“. Met de mooie zinnen en observaties schiet Visser soms een beetje uit, legt ze expliciet de nadruk op de boodschap in plaats van deze impliciet te houden: “Maar in de brugklas dacht ik soms: die Jasmijn leeft in een raadselachtige wereld achter een dichte, zware deur”.
Visser is bezig met het schrijven van een vervolg op ‘Zondagskind’.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ellen Rodrigo

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!