Ga mee op deze ongelooflijke camino!
Maria Koskamp rondde in 2014 haar tweedegraads lerarenopleiding af en ging in verschillende scholen werken. Ze miste daar echter vuur, spetters en haar innerlijke drang naar maatschappelijke betrokkenheid. Uiteindelijk ontdekte ze in 2016 de cursus Open Boek 2.0, waar ze zich omschoolde tot leescoördinator. Inmiddels is ze 5 jaar actief als leesbevorderaar. Ze geeft advies in taal- en leesonderwijs en werkt als redacteur (persklaar maken en corrigeren). Ze schrijft zelf boekrecensies op www.yourstrulythestoryteller.nl. Ik las haar debuutroman De camino van Sophie Yellow.
Waarover gaat De camino van Sophie Yellow?
In deze roman volgen we 2 vrouwen die beiden op een kruispunt in hun leven staan. We zijn getuige van hun zoektocht. Georgia treedt al 15 jaar op in balletvoorstellingen in Londen. De laatste show van deze productie is afgerond en ze heeft een paar weken vakantie. Deze tijd wil ze benutten om op zoek te gaan naar haar echte ouders, ze is namelijk geadopteerd.
Sophie Yellow woont in Los Angeles en is model en actrice. Sophie lijkt telkens op de verkeerde mannen te vallen en wordt vaak gekwetst. Ze moet wat tot rust kunnen komen om uit te zoeken hoe ze verder wil met haar leven. Misschien kan Zola, haar personal assistent en beste vriendin, haar helpen? Deze heeft echter een idee dat niet dadelijk bij Sophie lijkt te passen. Ze trekken namelijk naar Noord-Spanje om de Camino Francès te wandelen. 775 Km in 31 dagen, naar Santiago de Compostella. Kan deze, in Sophie haar ogen onmogelijke, tocht haar helpen? Dat lees je in De camino van Sophie Yellow.
De cover van deze roman toont zwartgekleurde schaduwen van pelgrims die de camino wandelen. Het witte kerkje langs de weg, het landschap en de bergen geven de sfeer van Noord-Spanje mooi weer. De camino naar Compostella wandelen staat op mijn bucketlist, dus titel en tekening trokken onmiddellijk mijn aandacht.
De camino van Sophie Yellow wordt verteld in 35 overwegend heel korte hoofdstukken, wat maakt dat je door het boek heen vliegt. Elk hoofdstuk begint met het personage, de plaats, de tijd en, in Sophie haar geval, de hoeveelste wandeldag het is. Er wordt afwisselend verteld vanuit Sophie, Georgia en iemand waar ik, omwille van spoilergevaar, niets over kan vertellen en dit vanuit het ik-perspectief. Bij Georgia speelt het verhaal zich af in het heden. Sophie haar verhaal speelt zich 20 jaar geleden af. Het voortdurende wisselen tussen de personages maakt dat je, kilometer na kilometer, blijft lezen. Je wilt namelijk weten hoe het verder gaat met hen. “Nog 1 etappe en dan stop ik” hield me menigmaal van mijn werk.
Maria Koskamp hanteert een vlotte pen en heeft een heel beeldende en meeslepende schrijfstijl. Het lijkt alsof je samen de camino wandelt, de landschappen ziet, de wegwijzers volgt. Ook het groen van Londen zie je voor je. Dit wordt gecombineerd met een kleine geschiedenis over de camino wat het leerrijk maakt, zonder afbreuk te doen aan het verhaal. Het zit er mooi in verweven.
Naarmate de kilometers vorderen, vordert ook het proces dat zich binnenin beide dames afspeelt. Het doel van de camino wordt mooi vertaald in dit boek. Naar mijn gevoel had de zoektocht van Georgia wat meer uitgediept mogen worden. Deze puzzel valt iets te gemakkelijk in elkaar, er worden beduidend minder bladzijden aan haar besteed. In de titel gaat het uiteraard over de camino van Sophie, toch vind ik Georgia boeiend genoeg om haar wat meer aandacht te geven. Het boek mocht, wat mij betreft, dus wat dikker zijn.
De tocht brengt ook de nodige wijsheden die deze feelgoodroman toch dat tikkeltje extra geven.
“Ik kan het iedereen aanraden, je rust vinden in de natuur. Het werkt als een meditatie voor mij. Je hoofd leegmaken en even niets moeten.”
“Meebewegen met wat mij beweegt. Niet forceren en dus eigenlijk tegenwerken, maar juist meebewegen. Go with the flow.”
De wandeltocht van Sophie wordt niet dagboekgewijs dagelijks neergepend, soms zitten er een aantal dagen tussen. Daardoor behoud je een goed zicht op de wandeling, zonder dat het meer van dezelfde koek is.
De camino van Sophie Yellow geeft me zin om zelf te vertrekken. Het landschap, de mensen, het proces dat je in jezelf in gang zet. Eindelijk dat deeltje van de bucketlist kunnen afvinken. Liefst wel iets meer voorbereid dan Sophie Yellow. Het is een heerlijke feelgood met bijzondere levenslessen, over hoe wandelen je meer tot jezelf en tot rust kan brengen. Met thema’s als vriendschap, familie, adoptie, de keerzijde van beroemd zijn (hier heb ik helaas geen ervaring mee), liefde en natuurlijk de camino zelf, helemaal tot aan Compostella. Met een einde dat net dat tikkeltje voorspelbaarheid heeft en tegelijkertijd toch heel verrassend is. Van mij krijgt De camino van Sophie Yellow 4 pelgrimssterren.
Ellen Boutsen
Boekencast
Genre: roman
Uitgever: LOFT Books
ISBN: 9789047208273
Uitvoering: e-book
Uitgave: augustus 2024
Met dank aan LOFT Books voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.
Waarover gaat De camino van Sophie Yellow?
Ellen Boutsen
Boekencast