Kerstsfeer gegarandeerd!
Eveline Heijnen is bekend van haar De juffen van de Klimop-serie en de kerstnovelle Vlak onder de maretak. Eerder las ik haar roman De som der delen. Eveline Heijnen is docent wiskunde. Haar rustmomenten, in haar verder gehaaste leven, bestaan uit (véél) lezen en schrijven. Met haar nieuwste roman Idee voor het kerstdiner, dompelt ze ons weer onder in de kerstsfeer.
Waarover gaat Idee voor het kerstdiner?
Deborah en Sara zijn ‘besties’. Ze treffen elkaar regelmatig in Soof, een brasserie, om samen te lunchen. Deborah is een bijdehante schrijfster die werkelijk overal inspiratie weet uit te halen. Sarah is dierenarts. In Soof staat in november de kerstboom al! Een reminder voor het feit dat de, voor Deborah, horror weer gaat beginnen. De kerstperiode met de ongemakkelijke feestjes, aangezien haar ouders gescheiden zijn en werkelijk overal ruzie over maken. Inclusief wie het kerstdiner mag organiseren op kerstdag zelf. Deborah besluit dit jaar dat het genoeg is geweest. Ze gaat Kerst op haar eigen manier vieren en bedenkt een plan. Een plan waarbij ze de hulp nodig heeft van een zekere Michiel. Wat dat plan inhoudt? En wie Michiel is? Dat kom je te weten in Idee voor het kerstdiner.
De cover toont het typische plaatje van samen koken en bakken voor Kerst. Inclusief kerststerren, pakjes, lampjes en zelfs een keukenschort in kerstsfeer. Je ruikt de koekjes en je voelt de gezelligheid. Ik krijg er onmiddellijk een kerstgevoel van.
Idee voor het kerstdiner omvat 28 wat langere hoofstukken en een prachtige epiloog. Deborah vertelt haar verhaal vanuit het ik-perspectief. Ze doet dit op een directe, gevatte manier, waardoor ik haar van in het begin in mijn hart sloot. Ik hou wel van die “recht voor de raap” mentaliteit. Vaak komen er in kerstverhalen heel lieflijke dames en heren voor, die het geheel nogal zeemzoet doen aanvoelen. Dit kerstverhaal krijgt, dankzij Deborah, wat pit. Een verademing!
Eveline Heijnen heeft een hele levendige, beeldende, humoristische en vlotte schrijfstijl, waardoor je door het verhaal heen vliegt. Het was een verrassing om oude bekenden uit De som der delen terug tegen te komen, namelijk Sander, Elif en zelfs Muse!
“Ik spreek met hem af dat ik hem morgen om elf uur tref op het punt waar ik mijn hardlooptraining start, aan het begin van het duinpad. ‘Wat heb je aan?’ ‘Zeg, Deborah, welke kant gaat dit telefoongesprek op?’ ‘Wat? O! Nee, nee, dit is geen telefoonseks. Gatver, nee. Niet dat ik vies ben van…ik bedoel…ik ken je niet. Dit is niet…’ Ik stop met praten op het moment dat ik me realiseer dat ik halve zinnen uitkraam, zet mijn vuist tegen mijn mond en bijt geërgerd in mijn wijsvinger om mijn frustraties te uiten.”
“Senioren zijn gemakkelijk te herkennen. Ik bedoel: bekijk de haarkleur en indien dit op de meter van wit tot kleur heel erg uitslaat naar de linkerkant, is de kans groot dat je een zeventigplusser te pakken hebt.”
Als ik toch een minpuntje zou mogen aanhalen, dan is het dat er na het redigeren toch wel heel wat foutjes zijn achtergebleven. Zoveel, dat het me toch wel wat begon te storen.
“….aan (i.p.v. op) de stoel naast hem…”
“ Ik verwens (i.p.v. wens) even dat ik zelf de lavacake had gemaakt”
“… omdat er daardoor een kans bestaat dat ik ga het leegeten van dit eerste bord…”
“…daar gaan mijn tweede portie…”
Idee voor het kerstdiner is een heerlijke roman met een andere twist dan de vaak perfecte kerstverhaaltjes. Licht voorspelbaar, romantisch, maar toch ook met een paar beklijvende thema’s. Zoals over hoe het is om een kind te zijn van ouders die in een vechtscheiding zitten en over eenzaamheid onder senioren. Dat maakt dat dit kerstverhaal er eentje is met net dat tikkeltje extra. Het doet je stilstaan bij meer dan enkel het oppervlakkige. Bij datgene waar Kerstmis eigenlijk echt om draait. Voor je denkt, dit is te serieus voor een roman over Kerst, ik kan je geruststellen. Verder bevat deze roman alles wat nodig is om helemaal in de kerstsfeer te geraken. De romantiek, de decoratie, het overvloedige eten en zelfs Mariah Carey, is in groten getale aanwezig. Overgoten met een lekkere portie humor. Daarom krijgt Idee voor het kerstdiner van mij 4 kerststerren.
Ellen Boutsen
Boekencast
Genre: feelgood roman
Uitgever: LOFT Books
ISBN: 9789047210191
Uitvoering: E-book
Uitgave: september 2024
Waarover gaat Idee voor het kerstdiner?
“….aan (i.p.v. op) de stoel naast hem…”
“ Ik verwens (i.p.v. wens) even dat ik zelf de lavacake had gemaakt”
“…daar gaan mijn tweede portie…”
Ellen Boutsen
Boekencast