Durf jij leven wie je bent?

EllenBoekencast 25 april 2025

Ik ontving Ik leef wie ik ben van de auteur zelf. Bij het boek zat een persoonlijke brief die begint met ‘Mooie mens’ en eindigt met ‘Met warme groet’. Dit typeert de toon van het hele boek. Els Feys straalt in haar verhaal diezelfde warmte en liefde uit.

Maar laat ik beginnen bij het begin. Zelfreflectie en persoonlijke groei zijn de rode draad in Ik leef wie ik ben. De passie van Els Feys is inspireren. Els woont aan de Belgische kust en meer bepaald in De Haan. Ze is niet enkel auteur, ze is ook een toegewijde coach. Na een ingrijpende scheiding op 49-jarige leeftijd herontdekte ze zichzelf en vond ze de kracht om opnieuw te beginnen. Els zegt het mooi zelf:

“Het is mijn passie om anderen te inspireren en aan te moedigen om hun ware zelf te omarmen en te leven vanuit wie ze écht zijn. Dit boek is geen eindpunt, maar een metgezel. Het is er om je te ondersteunen, je te herinneren aan je kracht en je te helpen steeds weer terug te keren naar jezelf, ongeacht waar je staat in het leven.”

Els neemt je mee voor een trip met de kusttram in De Haan. Aan de hand van deze metafoor gaat ze met jou op zoek naar jezelf.
De cover van het boek vertelt je op het eerste gezicht weinig over de inhoud. Je ziet Els, leunend tegen een paal met op de achtergrond een bakstenen muur. Een tramhalte in De Haan? Wacht ze op de tram op weg naar wie ze echt is? De titel wordt in eenvoudige witte letters weergegeven.

Het boek zelf is opgedeeld in 2 grote delen.
Deel 1 heet ‘Terug naar de basis’. In dit deel rijd je met de tram via 6 haltes. In elke halte kom je wat dichter bij jezelf, in het hier en nu, op jouw eigen weg.
In deel 2: ‘De weg naar mijn diepere zelf’, vertelt Els over haar eigen levensweg, de inspiratie voor dit verhaal.
Eindigen doet ze met de bronnen die ze voor dit boek raadpleegde, een dankwoord en een korte biografie. Vooraan in het boek vind je een inhoudsopgave zodat je de haltes met betreffende pagina snel terugvindt. Els heeft doorheen het boek gebruik gemaakt van kleurenfoto’s van zichzelf. Telkens passend bij de halte waar je je bevindt.

Ik leef wie ik ben is gedrukt op glanzend wit papier. De auteur heeft gekozen voor een groter lettertype, wat maakt dat het boek vlot leest. Soms is de hele pagina gevuld, dan weer vind je enkel in het midden van het blad een stuk tekst. Deze keuze begrijp ik niet altijd. Zeker niet als dat stukje tekst bij de vorige pagina hoort en dus bovenaan verder kon lopen. Werd hiervoor gekozen om niet te veel witruimte onderaan te creëren? Mij stoorde dit soms, omdat ik het gewoon ben om op de volgende pagina bovenaan te beginnen in plaats van in het midden.

Citaten en gedichten worden cursief weergegeven, belangrijke informatie en titels in drukletters. Er wordt in het boek voortdurend gespeeld met lettertype, lettergrootte en stijl. Dit geeft het geheel een speels effect. De naam van de verschillende haltes wordt vermeld op een zandkleurige pagina. Dit maakt de onderverdeling overzichtelijk, je weet wanneer je een nieuwe halte aandoet.

De auteur heeft een warme, persoonlijke schrijfstijl, ze spreekt je als lezer vriendelijk toe. Ze praat met je, begeleidt je, stelt je vragen. Els neemt je in Ik leef wie ik ben bij de hand en leidt je doorheen de haltes van je leven via: Bewust worden, Positieve mindset en passie, Acceptatie & loslaten, Vergeven, Energie & balans en Leef. Ze verweeft eigen ervaringen, quotes, gedichten, doe-tips en informatie tot een mooi geheel. De prachtige gedichten en teksten van onder andere Rumi en Anthony Hopkins maken de beleving compleet.

Op geen enkel moment pretendeert Els dat ze jouw problemen kan oplossen of dat ze de waarheid in pacht heeft. Ze neemt enkel je hand vast op een lieve, zachte, informatieve en steunende manier. Ze verwijst regelmatig door naar een huisarts, psycholoog, therapeut of coach. Dit maakt dat Ik leef wie ik ben niet aanvoelt als een belerend zelfhulpboek. Els stelt confronterende vragen, drukt je vol met je neus op het leven dat je aan het leiden bent, op wat je voelt en vooral op wat je niet wilt voelen.

Ik leef wie ik ben is geen boek dat je van voor tot achter in 1 ruk uitleest. Op het einde van elke halte laat Els je ook even van de tram stappen en koppelt daaraan een visualisatie. Om er even uit te stappen en tot rust te komen. Ik vind dit boek een mooie eerste stap in de zoektocht naar wie je echt bent. Soms miste ik wat diepgang in de haltes. Het boek lijkt me een mooie aanvulling naast je werk bij een therapeut, coach… Als je aan dit boek begint terwijl je in bijvoorbeeld een depressie zit, wordt de groei naar mijn gevoel iets te optimistisch voorgesteld, ondanks de verwijzingen naar hulp. Ik leef wie ik ben kan een mooie aanzet zijn naar hulp of een mooie afronding als je in een traject zit.

Ik leef wie ik ben is een mooie reis naar bewustwording van je gedachten over jezelf, je gevoelens, je energie. Wat moet je loslaten? Wat weerhoudt jou om je eigen weg te gaan?
Het grote werk moet je tijdens het lezen en zeker ook na het lezen van het boek zelf doen, al dan niet met hulp. Els brengt je met liefdevolle hand naar het begin van je reis. Ze reist zelfs enkele haltes mee. Om je dan bij de eindhalte van het boek te helpen afstappen om jouw leven te gaan leiden. Het is mooi om te lezen hoe Els haar weg gevonden heeft en nu anderen inspireert om zelf aan de slag te gaan. Ik leef wie ik ben krijgt van mij 3,5 sterren.

Ellen Boutsen
Boekencast

Genre: Persoonlijke ontwikkeling
Uitgever: Stokstaart
ISBN: 9789083440651
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 188
Uitgave: november 2024

Met dank aan Els Feys voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.

Meer recensies van EllenBoekencast