Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

“De schitterende ordening van het Huis is wat ons leven schenkt.”

EllenvD 22 december 2020
Piranesi is het relaas van de hoeder van een labyrint waar hij zichzelf hervindt. De hoofdpersoon is de enige inwoner van wat hij het Huis noemt, een uitgestrekte en complexe wirwar van ruimtes, gangen, trappen en een schier eindeloze stoet aan standbeelden, omgeven door zee. Het verhaal is geconstrueerd uit dagboekaantekeningen en het geheel wordt verteld vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Piranesi genoemd, al vermoedt hij zelf dat dat niet zijn echte naam is.
Het verhaal komt traag en met horten en stoten op gang in eindeloze beschrijvingen van het Huis en van wat er zich afspeelt, de lezer in verwarring latend met vragen als ‘wie of wat is Piranesi’, ‘waar is hij en waarom is hij daar’. Vragen die worden aangevuld met die van de hoofdpersoon zelf, die er moeite mee heeft om zijn omgeving te duiden en die vervolgens weer vragen bij de lezer oproepen. Een en ander roept een belofte van suspense op, die jammer genoeg niet bevredigend wordt ingelost. De aanwijzingen die de auteur achterlaat zijn ondubbelzinnig, komen vrij snel en geven geen ruimte tot eigen speculatie. Zo traag als de introductie van het Huis en haar inwoners is, zo haastig ontwikkelt het verhaal zich. Als lezer krijg je nauwelijks de gelegenheid om je eigen verwondering en je eigen antwoorden te formuleren en de oplossingen die de auteur geeft, zijn weinig verrassend waardoor de verwondering al snel plaats maakt voor onverschilligheid. Dat is des te opmerkelijker omdat het hele verhaal consequent vanuit het perspectief van de hoofdpersoon wordt verteld. Een techniek waarmee je als het ware in het hoofd van het personage kruipt, de wereld door zijn ogen ziet en interpreteert met zijn hersens, een techniek waarmee je dus heel gemakkelijk als bondgenoot het verhaal kan worden ingezogen. Deze keer bleef ik als lezer echter aan de zijlijn staan en had de neiging om zo nu en dan even op mijn mobiel te gluren in de hoop dat zich daar iets interessanters afspeelde.
Het boek is aangekondigd als een fantasy roman, maar ook daarin stelt het teleur. Piranesi is geen faun, elf of hobbit, zelfs geen 18e eeuwse Italiaanse architect die door een timeloop in een ander universum is beland. De wereld die wordt beschreven heeft te veel referenties aan die van ons zodat het onmogelijk is om je erin onder te dompelen. Een fantasy-wereld waarin multivitamines worden uitgedeeld doodt elke fantasie in een handomdraai.
Piranesi is een relaas van de gemiste kansen. Het idee en het thema zijn veelbelovend maar het resultaat is als een suikerspin. Het ziet er verleidelijk uit, maar na een hap zoete lucht blijf je achter met lege, kleverige handen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van EllenvD

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur