Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Voetbal, vastgoed en value investing

In België vertrekt door gebrek aan lef en ambitie, zowel bij de overheid als bij bedrijven, al het talent naar het buitenland. Dat geldt voor de voetballers (Aldeweireld, 2x Hazard, Lukaku, Vertonghen, Mignolet, je kent ze wel, of niet, zoals ik) èn voor de ondernemers. België wordt voorbijgelopen door landen die veel minder talent in huis hebben, aldus ondernemer en Club Brugge-eigenaar Bart Verhaeghe.

Zijn boek Durf! is dan ook bedoeld om van België weer een koploper te maken. Dat is een taak van de overheid, de politiek. Die politiek heeft ‘nood aan meer durf’, durf om de waarheid te vertellen, durf om op basis van feiten beleidsbeslissingen te nemen en een lange-termijnvisie te ontwikkelen, durf om nu eens niet het publiek naar de mond te praten.

Had ik geweten dat dit boek een biografie was, dan was ik er niet aan begonnen, want ik kende de hele man niet! Maar eerlijk is eerlijk, zijn leven is bepaald interessant, zijn frustraties herkenbaar, het boek heel prettig leesbaar. Ondanks dat Verhaeghe bepaald niet bescheiden is, is de toonzetting niet arrogant, wel wat verongelijkt, als het gaat om zijn relaties met de Belgische overheden, en ook verdedigend, als het gaat om zijn (door diezelfde Belgische overheden getorpedeerde) mislukte projecten. Aggossie! dacht ik af en toe. Je hebt wel een punt, dacht ik dan daarna.

De kapstok voor zijn levensverhaal zijn Bart’s 10 geboden.

Eerste gebod: doe wat je graag doet.
Tweede gebod: ondernemer kun je niet halftijds zijn.
Derde gebod: durf risico te nemen.
Vierde gebod: zoek mensen die je passie delen.
Vijfde gebod: maak een strategisch plan.
Zesde gebod: durf fouten te maken.
Zevende gebod: onderneem eerlijk en met respect.
Achtste gebod: durf je te mengen in het debat.
Negende gebod: durf te veranderen, begin bij jezelf.
Tiende gebod: durf te dromen.
In elk van de geboden vertelt Bart over zijn initiatieven. Geduld is niet zijn sterkste punt, dat is al vanaf het begin duidelijk. Net van de universiteit af start hij bij KPMG. Na nog geen 9 maanden vraagt hij wanneer hij partner wordt: ‘na 7 jaar’ is de reactie. Dat duurt Bart veel te lang, ook zijn brutoloon is tot het eind der tijden al ‘gebetonneerd’, hoe goed zijn prestaties ook zullen zijn. Hij begint voor zichzelf.

Al snel blijkt dat het nog erger kan dan bij KPMG, en wel in zijn strubbelingen met een bureaucratische, inconsistente overheid, die óók in elk gebod een rol speelt. De frustratie druipt er werkelijk van af, en heel begrijpelijk als je bijvoorbeeld leest hoe er met zijn winkelcentrumproject Uplace wordt omgegaan. Bepaald hilarisch is het stuk over de kapvergunning voor het bos dat niet bestond, en het daarna verplicht aanplanten van een bos elders om het niet-bestaande-maar-wel-gekapte bos te compenseren.

Heel aardig is ook zijn beschrijving van zijn innoverende aanpak bij voetbalclub Club Brugge: nieuw talent wordt gescout op basis van data, data en nog eens data over snelheid, sprongkracht en vooral: potentie. Voeding is heel belangrijk, en dus komen er kooklessen voor de voetbalvrouwen, want je kunt de spelers niet continue alleen maar op de club laten eten. Een nieuw stadion zal de prestaties nóg beter maken, maar dat komt niet van de grond want….de overheid natuurlijk. Gelukkig heeft hij voor zijn derde passie, value investing, de overheid niet nodig. Internet, data over de bedrijven, en een strategie is wat je nodig hebt om er een succes van te maken.

Nu moppert Bart wel heel veel over de overheid, maar, hij heeft gelukkig ook wat ideeën om België weer ‘koploper’ te laten worden. Dat dit nodig is, onderbouwt hij met statistieken van de Wereldbank. Voor ‘ondernemersklimaat’ stond België in 2008 18de , nu 45ste! In de Human Development Index (armoede, analfabetisme, etc) staat België 17de. Bovendien heeft België de hoogste staatsschuld, na Griekenland, Italië en Portugal, en is ook topper op het gebied van belastingdruk. Dat moet beter! Bart pleit voor inzetten op kerntaken als onderwijs, zorg en rechtszekerheid, grotere efficiency door digitalisering, specialiseren in logistiek. Klinkt allemaal heel logisch. Randvoorwaarde is dat meer mensen aan het werk gaan. Bart denkt dat het belonen van werkenden een goede motivator is, en met zijn grote belangstelling voor mobiliteit is het niet gek dat hij oppert om speciale rijstroken voor werkenden te creëren, of zelfs rekeningrijden in te voeren………alleen voor niet-werkenden buiten de daluren.

Aha, het is een verkiezingsprogramma vermomd als een spannend, grappig, leerzaam boek!

Elly Stroo Cloeck schrijft recensies en samenvattingen van managementboeken, kijk op 1001managementboeken!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Elly Stroo Cloeck

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur