Sorry zeggen kan best moeilijk zijn

Els Van Daele 21 februari 2025
“Sorry” is een woordje o zo klein, terwijl de gevolgen gigantisch kunnen zijn.

De NEEhoorn en het verjaardagsfeestje is reeds het derde boek van Marc-Uwe Kling over de NEEhoorn en zijn vrienden. Zoals je al kunt raden is het favoriete woordje van deze averechte eenhoorn ‘NEE’. Verder kenden we van vorige boeken ook al zijn vrienden de WELLES-prinses, de WATbeer en de KUS-m’n-KONT-hond, die in allerlei hilarische situaties terechtkomen.

In dit nieuwste boek maken de NEEhoorn en de WELLES-prinses voor de verandering nog eens ruzie. Maar dit keer escaleert die ruzie zo erg dat de WELLES-prinses de NEEhoorn toeroept dat hij niet meer op haar verjaardagsfeestje mag komen… Hij is AFgenodigd.

Dat vindt de NEEhoorn natuurlijk heel erg, dus beslist hij op zoek te gaan naar een cadeautje voor de WELLES-prinses in de hoop dat hij dan toch nog naar haar feestje mag. Hij vindt niet meteen een nieuw cadeau, maar wel een hoop nieuwe, eigenzinnige vriendjes. Zoals de KijkEENDs-wat-ik-kan die eigenlijk geen eend is maar een lijster en van zichzelf vindt dat hij nogal wat bijzondere kunstjes kan.

Of zoals de TOPkikker en de SPIJTlijster, maar die laatste is dan weer geen lijster maar een eend en die allebei de NEEhoorn vreselijk op de zenuwen werken, de ene omdat hij altijd maar vrolijk is en de andere omdat hij voortdurend “Sorry-sorry-sorry” zegt.

Maar van die SPIJTlijster leert hij wel een belangrijke les, namelijk dat je sorry tegen iemand kunt zeggen om het weer goed te maken. Maar dat blijkt wel nog een heel moeilijk woord om te zeggen…

Ook dit boek over de NEEhoorn is weer magnifiek, zowel het verhaal, als de tekeningen, als de spitsvondige woordgrappen en namen van de dieren. Je riskeert bij het voorlezen luidop mee te lachen met de grappige situaties.
En kinderen leren er ook een belangrijke les mee, namelijk dat je soms sorry moet kunnen zeggen als je iets deed waar je spijt van hebt.

Marc-Uwe Kling is een Duitse auteur, cabaretier en muzikant. Hij studeerde filosofie en drama aan de universiteit van Berlijn.

De geweldige tekeningen in het boek zijn van Astrid Henn, een Duitse illustratrice van kinderboeken.

De NEEhoorn en het verjaardagsfeestje is weer een fantastisch nieuw boek in deze serie, geweldig om samen met je kinderen te lezen.

Deze recensie verscheen eerst op In de Boekenkast: https://indeboekenkast.com/2025/02/18/de-neehoorn-en-het-verjaardagsfeestje/

Meer recensies van Els Van Daele