Fijne eerste kennismaking met Lucy Strange

Els Van Daele 24 januari 2025
Een mysterieus Schots eiland, een beetje magie, een school met “slechte” kinderen… Ziehier de ingrediënten voor het nieuwste boek van Lucy Strange, Het eiland aan de rand van de nacht. Dit boek was voor mij een eerste kennismaking met het werk van deze auteur, maar het smaakt zeker naar meer.

Faye wordt door haar tante naar een afgelegen eiland gestuurd omdat ze iets vreselijks heeft gedaan. Ze kan zich echter totaal niet herinneren wat. De school blijkt een kostschool voor “slechte” kinderen die wordt geleid door een bizar echtpaar.

Faye ontdekt echter dat het allemaal een bedrog is en een complot tegen de kinderen. Zijzelf en de andere leerlingen zijn in gevaar en terwijl Faye haar eigen krachten en de geheimen van het eiland ontdekt, probeert ze zichzelf en haar medestudenten te redden.

Het verhaal is bijzonder intrigerend en spannend, het houdt je in de ban en maakt je steeds nieuwsgierig naar het volgende hoofdstuk. Er zit genoeg variatie in het verhaal en veel boeiende personages die je beetje bij beetje leert kennen. En is iedereen wel even eerlijk?

De auteur bewijst ook over veel fantasie te beschikken en samen met een vleugje magie creëert dit een wereld waarin alles mogelijk is.

In het boek is ook veel plaats en ruimte voor de bijzondere band met de natuur en vooral voor de theorie dat bomen via hun wortels met elkaar kunnen communiceren. Enkele van de personages geloven daar sterk in en je voelt ook dat de auteur er onderzoek naar gedaan heeft. Ze vermeldt achteraan ook een aantal boeken die haar daarbij geholpen hebben, waaronder het boek van Peter Wohlleben, Het verborgen leven van bomen.

De cover van het boek ademt echt de sfeer van het verhaal uit. Zoals de auteur in haar nawoord zelf zegt, is het omslag “tegelijkertijd verrukkelijk onheilspellend, gothic, prachtig en magisch”.

Lucy Strange is een van de belangrijkste jeugdboekenauteurs in het Verenigd Koninkrijk en wordt ook in België en Nederlands alsmaar bekender. Ze woont met haar partner en zoontje op het platteland van Kent. Voor ze professioneel schrijfster werd, werkte ze vijftien jaar als lerares Engels.

Ik ga alvast op zoek naar een van haar eerdere boeken om te zien of ze even goed en boeiend zijn als Het eiland aan de rand van de nacht.

Tip van dezelfde auteur verscheen eerder: Ons kasteel aan zee, Het geheim van het Nachtegaalbos, De zusjes uit het Verzonken Moeras & De geest en het meisje.

Deze recensie verscheen eerst op In de Boekenkast: https://indeboekenkast.com/2025/01/18/het-eiland-aan-de-rand-van-de-nacht-2/

Meer recensies van Els Van Daele