Bouw je eigen waterraket
Weet jij wat een bijnanaut is? Dat is iemand die bijna in de ruimte was geraakt, maar die zijn missie heeft moeten afbreken.
Dat is niet het geval voor Sterre. Zij is immers pas twaalf. Maar ze droomt er wel van om astronaut te worden. Iedere avond probeert ze met haar telescoop naar de sterrenhemel te kijken. Tenminste, als haar vervelende buurman haar niet verblindt door zijn lichten aan te steken.
Sterre’s grote held is professor Pikulet, een bekende wetenschapper en astronaut. Als ze hoort dat hij een speciale Technologie en Wetenschap Talentschool heeft opgericht, wil ze daar dolgraag naartoe. Maar daarvoor moet je eerst geselecteerd worden en dat kan door het winnen van een waterraketwedstrijd.
Maar Sterre lijkt te worden tegengewerkt in haar pogingen om een goede waterraket te bouwen. De grootste pestkop van haar klas, Floris, wil immers zelf ook deze wedstrijd winnen en desnoods zal hij daarvoor Sterre saboteren en ook valsspelen als het moet. Als rijkeluiszoontje heeft hij sowieso al een streepje voor, want zijn vader is de eigenaar van een grote frisdrankfabriek waardoor Floris toegang heeft tot de beste materialen.
En dan is er nog Sterre’s buurman, die nachtwaker is in de fabriek van Floris’ vader. Omdat hij ’s nachts werkt, wil hij overdag rust en stilte en is hij niet blij met Sterre’s luidruchtige experimenten.
Sterre en de bijnanaut is een heel spannend en boeiend boek. Je volgt niet alleen Sterre’s weg naar de selectieproef, maar leert ook enorm veel bij over de ruimte. Elk hoofdstuk begint of eindigt immers met een weetje over een ruimtefenomeen.
En de hoofdstukken beginnen ook telkens met een fictief krantenartikel. Sommige artikelen zijn al oud en de feiten gebeurden jaren geleden. En langzaamaan kom je te weten wat er aan de hand was met de bijnanaut en professor Pikulet.
Zonder te veel te verklappen, kunnen we ook zeggen dat de vroegere en de huidige gebeurtenissen veel gelijkenissen vertonen en zelfs samenvallen. Waardoor alles naar het einde toe nog spannender wordt.
Sterre en de bijnanaut leert kinderen dat je niet mag opgeven en dat je hard moet werken om je doel te bereiken. Het toont hun ook dat wetenschap niet vanzelf gaat en dat het gepaard gaat met veel experimenteren en ook veel mislukken voordat je een nieuwe ontdekking doet.
Het verhaal gaat ook over vriendschap, want Sterre wordt zeker niet alleen tegengewerkt, maar krijgt ook veel hulp van haar vrienden, zelfs vrienden waarvan ze het nooit gedacht had. Misschien komt er zelfs ook wat verliefdheid om de hoek kijken…
En na zoveel gelezen te hebben over het bouwen van waterraketten krijg je veel zin om er zelf ook een te gaan bouwen. Gelukkig staat er achteraan in het boek een stappenplan met de uitleg hoe je dit zelf kunt proberen.
De auteurs Anaïd Haen en Django Mathijsen zeggen dat ze kinderverhalen schrijven die ze vroeger zelf graag gelezen zouden hebben.
Anaïd Haen schrijft overal en altijd en met alles en haalt haar inspiratie uit haar grote duim. Het liefst schrijft ze sciencefiction. Ze is ook actief als redacteur en begeleidt andere schrijvers in hun werk.
Django Mathijsen is ook een Nederlandse auteur die onder meer bekend is in het scienefictiongenre. Hij heeft een achtergrond als ingenieur en wetenschapsjournalist, wat ook tot uiting komt in zijn verhalen. Hij combineert vaak technische kennis met spannende verhaallijnen.
Anaïd en Django zijn ook partners en ze hebben samen al een aantal succesvolle verhalen geschreven. Ze wonnen ook allebei al verschillende prijzen.
Ik heb heel erg genoten van het boek en denk dat veel jongeren dat ook zullen doen, in het bijzonder kinderen die geïnteresseerd zijn in de ruimte.
Deze recensie verscheen eerst op In de Boekenkast: https://indeboekenkast.com/2024/10/28/sterre-en-de-bijnanaut/