Op naar het derde boek
Veerkracht is het tweede boek in de serie ‘De scheepsdochter’ van Anne Jacobs.
Het verhaal in het eerste boek, De scheepsdochter, begon in 1860 in Danzig. Johanna Berend komt uit een welgestelde koopmansfamilie. Nadat haar relatie met een pianist is stukgelopen, keert ze terug naar huis, maar daar wordt ze niet met open armen ontvangen. Haar vader blijkt intussen overleden en haar broer Theodor werkt haar op alle vlakken tegen.
In dit tweede deel, Veerkracht, is Johanna intussen getrouwd met de veel oudere scheepsbouwer Berthold. Johanna wil ook haar inspraak hebben in de scheepswerf, maar botst daarbij vaak met Pawel, de zoon van Berthold. Het waren ook heel andere tijden, met de vrouw in een ondergeschikte positie, en tot Johanna’ s frustratie heeft ze niet zoveel in te brengen.
Ik vond dit deel misschien nog mooier dan het eerste, omdat er nog meer in lijkt te gebeuren. We volgen nu opnieuw niet alleen het leven van Johanna, maar er lijkt nu nog meer aandacht voor de ontwikkelingen in de levens van de andere personages. Haar gemene oudste broer Theodor en zijn moeilijke vrouw Luise. Haar broertje Ernst die zoekende is in de liefde. Heel boeiend is ook het nevenverhaal van het dienstmeisje Danuta, die in dit boek een nog grotere rol krijgt.
En de geschiedenis lijkt plots wel weer heel dichtbij te komen als Pawel beslist af te reizen naar het geboorteland van zijn moeder, Polen, dat op dat moment bezet wordt door de Russen en heel risicovol gebied is…
Elk hoofdstuk wordt vanuit het perspectief van de betreffende persoon beschreven, zodat je heel goed hun beweegredenen en gedachten kunt volgen. Het boek leest ook heel vlot en ondanks de vele pagina’s had het van mij zelfs nog langer mogen duren.
Ik vind de covers van de boeken ook telkens bijzonder mooi, je krijgt het gevoel dat je daar in die oude stad rondloopt.
Anne Jacobs is waarschijnlijk voldoende gekend, ze is een van de meest succesvolle Duitse auteurs van dit moment. Voor ze volop begon te schrijven, studeerde ze muziek en vreemde talen en werkte ze ook nog als lerares en in een boekhandel.
Ik hoop dat er ook nog een derde boek komt, want ik ben heel benieuwd naar hoe het iedereen verder vergaat!
Deze recensie verscheen eerst op In de Boekenkast: https://indeboekenkast.com/2025/03/26/veerkracht/