Wat een boeiende nachtdieren

Els Van Daele 01 februari 2025
Wat een prachtig boek! Matthijs Meeuwsen en Paco Vink maakten een informatief kinderboek over bijzondere nachtdieren en heel vaak dieren waar ik nog nooit van gehoord had. Of ken jij de doeroecoeli, de hamerkopvleerhond of de wimpermijt? Van die laatste vind ik het nog altijd moeilijk om te geloven en een enge gedachte…

Maar in Wij zijn de nacht: de tofste dieren van het donker passeren nog veel meer bijzondere dieren de revue. En ze worden altijd heel origineel voorgesteld. Met een grappige en heel toegankelijke tekst leer je ongemerkt veel bij over deze speciale nachtdieren. Zo worden sommige dieren geïnterviewd, andere worden ingeleid door een heel grappige anekdote of er wordt naar een dierenwinkel gebeld… Je verveelt je geen moment. En dit alles heel vlot geschreven.

Het hele boek is heel toepasselijk nogal donker van kleur. Alle teksten werden op een zwarte achtergrond gedrukt, maar ze worden wel vergezeld door heel mooie tekeningen van de dieren.

Matthijs Meeuwsen en Paco Vink maakten eerder samen ook al Een slijmzoen voor je oma, over de tofste zeedieren die niemand kent, dat bekroond werd met een Zilveren Griffel. De jury noemde de verhalen fris, verrassend en vernieuwend en dat geldt zeker ook voor dit tweede gezamenlijke boek.

Matthijs Meeuwsen is kinderboekenschrijver en journalist. Hij schrijft graag voor kinderen, omdat die niet zo vreselijk serieus zijn als volwassenen. Bij kinderen kan hij nog beter zijn fantasie en humor kwijt.

Paco Vink is illustrator en animator. Hij tekent al van jongs af aan en vindt dat sommige dingen beter zonder woorden gezegd kunnen worden.

Wij zijn de nacht is een boek dat hier nog vaak uit de kast zal komen en dat we met plezier zullen herlezen.

Deze recensie verscheen eerst op In de Boekenkast: https://indeboekenkast.com/2025/01/29/wij-zijn-de-nacht-de-tofste-dieren-van-het-donker/

Meer recensies van Els Van Daele