Overweldigend
Als de wereld wankelt. Door: Jandy Nelson.
Als grote fan van De hemel begint bij je voeten en als totaal-idolaat-fan van Ik geef je de zon keek ik al 10 jaar reikhalzend uit naar dé nieuwe Jandy Nelson. Met Als de wereld wankelt werd dat wachten eindelijk beloond. Hoera!
551 Pagina’s lang word je ondergedompeld in de wereld van de Falls; Dizzy en haar broers Miles en Wynton maar ook hun Chef-mama en verdwenen vader en diens drinkende broer Clive. We maken ook kennis met een meisje (of engel) met regenbooghaar en tattoos van wijze teksten.
Alle personages komen aan bod en vertellen ons hun eigen verhaal. Wat maakt dat wij vaak meer weten dan de personages. Het zijn stuk voor stuk boeiende, kleurrijke personen die enorm worstelen. Dat maakt dit boek lezen niet altijd tot een pretje. Maar de leeservaring is wel ingrijpend en aangrijpend. Nelson zet haar karakters levensecht op papier, ze schrijft meeslepend én poëtisch. Ik lees haar echt graag.
Hier en daar las ik de kritiek dat dit boek de helft korter had gekund. En dat is misschien wel waar. Maar elk detail is ook mooi en geeft meer diepgang aan het verhaal en de hoofdpersonen. Dus ergens kon het ook niet korter. Het is in ieder geval een verhaal dat je bij zal blijven en dat vraagt om een herlezing. Al bij al het wachten waard!