Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Stijlvol en benauwend

In haar vierde roman, oorspronkelijk verschenen in 1966, beschrijft Elizabeth Harrower (1928) met meesterlijk gevoel voor stijl het lot van de twee zussen Laura en Clare. Volgens critici is De Wachttoren het belangrijkste boek van de Australische schrijfster, die vergeleken wordt met Richard Yates en F. Scott Fitzgerald. Net als Yates is Harrower vooral geïnteresseerd in het midden van de vorige eeuw, een tijd waarin individuen heen en weer geslingerd werden tussen de onbegrensde mogelijkheden van industrialisatie en commercie, en de angst en onzekerheid die de Tweede Wereldoorlog en het begin van de Koude Oorlog teweegbrachten. In De Wachttoren zijn deze ingrediënten voelbaar aanwezig, wat heeft geresulteerd in een benauwende, ontluisterende roman vol ingehouden spanning.

Wanneer de vader van Laura en Clare sterft, zijn ze overgeleverd aan hun afstandelijke moeder die alleen interesse kan opbrengen voor haar eigen spiegelbeeld. Laura wordt daarmee verantwoordelijk voor de opvoeding van haar jongere zusje. Haar veelbelovende schoolloopbaan wordt in de kiem gesmoord en na een snelle opleiding tot secretaresse is het Laura die brood op de plank brengt. Meer ambitie heeft ze als meisje niet nodig, ze ziet er immers aardig genoeg uit om een man te strikken, volgens haar moeder. Inmiddels werkt Laura als secretaresse in een fabriek, en wanneer haar moeder aankondigt naar Engeland te emigreren, werpt Laura’s baas Felix zich op als haar beschermer. Zijn vage belofte om Clare’s opleiding te financieren, doet Laura besluiten op zijn huwelijksaanzoek in te gaan. Zo begint een verstikkend huwelijk, waarin de manipulatieve Felix er alles aan zal doen om ‘zijn vrouwen’ afhankelijk en klein te houden.

Als geen ander weet Harrower de beklemmende, bijna claustrofobische sfeer neer te zetten die al snel over het kersverse gezin neerdaalt. Felix blijkt een kleinzielige en kwaadaardige man die de zakelijke mislukkingen aan elkaar rijgt, maar die zich in zijn eigen huis heer en meester waant. Voortdurend laat hij zijn aanwezigheid gelden en maakt hij het Laura en Clare onmogelijk om zich ook maar een millimeter buiten zijn invloedssfeer te begeven. Om de spanning voortdurend voelbaar te houden bouwt Harrower in een scène vaak langzaam naar een climax toe, om vervolgens de ontlading over te slaan en de draad pas weer op te pakken wanneer de scherven opgeraapt worden. Bepaalde gebeurtenissen moet je als lezer zelf invullen en zaken als fysiek geweld worden vooral gesuggereerd.

De Wachttoren is een roman met sterke karakters, een mooie, heldere stijl en een aantal zeer memorabele fragmenten. IJzersterk is de scène waarin een dronken Felix als een idioot met de auto door het verkeer raast, een doodsbange Laura naast zich, terwijl een ogenschijnlijk totaal ontspannen Clare op de achterbank in zichzelf blijft herhalen: "laat ons te pletter slaan".

Een klein minpuntje is het karakter van Felix dat soms licht karikaturaal aandoet; hij is zo kinderachtig en pathetisch dat het bijna onbedoeld komisch wordt. Toch is het knap hoe Harrower van deze megalomane vrouwenhater een voortdurende dreiging laat uitgaan. Daarnaast besteedt de auteur soms te veel tijd aan het verduidelijken van de gevoelens van haar karakters, waar de lezer deze zelf al kan invullen. De kracht van De Wachttoren zit hem vooral in subtiliteit en rake beschrijvingen; jammer dus dat Harrower soms toch net iets te veel wil uitleggen.

Dit neemt niet weg dat deze roman terecht een klassieker is binnen de Australische literatuur. Na De Wachttoren schreef Harrower nog een vijfde roman die ze in 1971 abrupt terugtrok van publicatie, waarna ze volledig stopte met schrijven. Recent is haar oeuvre opnieuw uitgegeven, mèt de nooit verschenen vijfde roman, en Harrower geniet op haar achtentachtigste van de hernieuwde erkenning. Deze Nederlandse vertaling hebben we te danken aan het project Schwob, dat onbekende klassiekers voor een breder publiek toegankelijk wil maken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Elsbeth van der Ploeg

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur