Boekenweek 2023
De eerlijke vinder is een erg leesbaar verhaal geschikt voor een grote doelgroep lezers. Het speelt zich af in Bovenmeer eind jaren ‘90 en het gaat over een familie die is gevlucht uit Kosovo voor de oorlog. De Vlaamse jongen Jimmy raakt bevriend met een van de kinderen van de familie, Tristan. Jimmy helpt Tristan en de familie de taal te leren en is er ongeveer kind aan huis. Dan komt het nieuws dat de familie terug moet naar het land van herkomst. Daar moet een stokje voor gestoken worden.
Dit geschenk leest lekker weg. Het is af en toe een tikkeltje Vlaams, maar dat is totaal niet storend voor de gemiddelde lezer. De eerlijke vinder is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het is zo nu en dan we vaag en de hoofdpersonages (Jimmy en Tristan) zijn soms ietwat onduidelijk en vaag in hun bedoelingen. Hierdoor krijgt het boekje een onheilspellend karakter. En dat einde… daar zal ik nog eens over nadenken.