Bijzonder boek

EMBV 17 april 2025
Vandaag maken we even een uitstapje naar een historische roman met de titel “Als de dag breekt” van auteur Lars de Brabander, waar ik al eerder boeken van heb gelezen.

In dit boek gaan we terug naar het jaar 1877, ergens op een tropisch eiland. De omstandigheden zijn voor de hoofdpersonen Pancha en Sylvio; er heerst extreme droogte en ze hebben een tekort aan drinkwater. Pacha stuurt Sylvio samen met zijn “maatje” Pancho de ezel op water uit. Het begin van een reeks gebeurtenissen die je het beste kan omschrijven als een mengeling van: hoop, haat, gevoelens van wrok, tegen de wereld en verleden. Een verleden van slavernij dat zo zijn wonden letterlijk en figuurlijk heeft nagelaten. Het is de opmaat van een verhaal dat je als lezer niet ziet aankomen. Meer ga ik er niet over schrijven, omdat anders het “geheim” van dit boek verloren gaat. Beter om het zelf te beleven. Klein tipje van de sluier? Wel al lezend vormen twee verhalen toch één verhaal.

Het is een historische roman, maar dan toch weer net even anders. het boek beschrijft 1 dag uit het leven van Pancha en Sylvio; de hoofdstukken zijn dan ook in tijden aangegeven. Een verhaal van een dag, hoe bijzonder dat volgens de gegevens het boek in een dag geschreven is.

In het begin was het wel even moeilijk om erin te komen, mede doordat we Sylvio in zijn heden, maar ook in zijn verleden leren kennen. Schakelen geblazen. Als je daar doorheen zet, is het een boek dat zich prima laat lezen. Het blijkt dan een boeiend boek te zijn, precies in de schrijfwijze die we van de auteur Lars de Brabander gewend zijn: pakkend, raak, soms rauw, maar ook de humor ontbreekt niet. Het is een verhaal dat blijft hangen. Als dat een lezer overkomt, kun je zeggen dat de auteur in zijn doelstelling is geslaagd.

Meer recensies van EMBV