Nederland ontdekken
Een recensie over een reisboek, een persoonlijk reisboek van Anika Redhed, en deze keer blijven in Nederland. De titel van het boek is dan ook “Cappuccino in Nederland”. Cappuccino, omdat Anika en haar man dat gebruiken als hun “reismotor”.
In dit boek staan de persoonlijke reiservaringen en voorkeuren van de auteur. Er wordt door een groot gedeelte van Nederland gereisd. Denk daarbij aan: Rotterdam, de Zaanstreek, Limburg, Zeeland (jammer dat Zeeuws-Vlaanderen niet meegenomen werd, met o.a. Cadzand, ’t Zwin, Sluis etc.). Verder reisden ze door Noord-Holland, Drenthe, Friesland, Groningen, Brabant. Oh ja, en Flevoland niet te vergeten. In al deze provincies worden steden beschreven vanuit een persoonlijke beleving. Het zal voor eenieder waarschijnlijk anders zijn. Miste wel Den Haag en provincie Gelderland in het boek….
Elke plaats die bezocht wordt, krijgt een geschiedenisbeschrijving, het heden, de kwaliteit van de cappuccino en de toekomst. De geschiedenisbeschrijvingen waren zeker interessant om te lezen.
Puntjes van kritiek, ja, wel een beetje. Het reclamebord in Lelystad met de tekst “onze huismus” is geen zeearend, maar de kiekendief, het symbool van Flevoland. De ervaringen van Museum Schokland, dat het alleen maar potjes en scherven uit de ijstijd heeft en saai is, tja, als trouwe bezoeker van het museum ben ik het daar niet mee eens. Wat te denken van het mooie kerkje, de uitgebreide wandelroute, zowel naar het noordelijk deel als het zuidelijk deel, de Vuurplaat, de lichtwachterswoning of de gesteentetuin. Dus heel wat meer dan potten en scherven. Maar goed, het boek is natuurlijk wel de persoonlijke beleving van de auteur, dat mogen we niet vergeten. Maar een eerlijke recensie is een eerlijke recensie.
Al met al is het een goed leesbaar boek, dat zeker mensen kan prikkelen om de reisschoenen in Nederland onder te binden. Het leest vlot, met de bekende schrijfstijl van Anika Redhed. Wat betekent dat de humor er ook niet in ontbreekt.