Pakkend verhaal
Oorlogsverhalen, boeken erover blijven verschijnen. Terecht, want het zijn allemaal verhalen die verteld, gehoord en gelezen moeten worden. Het boek ‘Catharina’ is zo’n boek. Het vertelt het waargebeurde verhaal van Catharina Brücker.
Catharina is de oudste dochter van het Joodse gezin Brücker. Vader (Moses) Brücker is kleermaker en had voor de Tweede Wereldoorlog een bloeiend bedrijf. De kinderen in het gezin waren al op jonge leeftijd zelfstandig en trokken op hun eigen manier de wereld in. Het leek een goede en mooie tijd voor het gezin Brücker…. Helaas was de bittere waarheid anders.
De oorlog breekt uit en Catharina en haar andere familieleden worden zwaar op de proef gesteld. Hun doorzettingsvermogen kwam nu goed van pas, vooral als ze probeerden uit handen van de vijand of verraders te blijven… Veel schuilplaatsen, ontsnappingen… Uiteindelijk mocht het niet baten en belandt Catharina (op dat moment zwanger van zoon Clarence) in Westerbork. Want dan volgt het verhaal van overleven.
Haar zoon Clarence werd geboren in Westerbork en vanaf dat moment deed Catherina er alles aan om Clarence levend uit de oorlog te krijgen… We lezen in het boek dat Catherina heel erg van dansen hield en die passie lijkt haar redding te zijn geworden, eerst in Westerbork, later in Theresienstadt. Het blijkt dat in Westerbork een hoge SS-functionaris haar had zien dansen en onder de indruk van haar was geraakt. In Theresienstadt ontmoetten ze elkaar weer. Het hoe en wat moet u zelf lezen in het boek…
De titel van het boek is ‘Catherina’, maar het is veel meer dan dat. Naast het meemaken van Catherina’s oorlogsjaren worden we ook deelgenoot gemaakt van het leven van vader en moeder Brücker, zoon Isaac en de twee andere dochters Henny en Bep. Hun verhalen zijn net zo fascinerend als die van Catherina. Stuk voor stuk verhalen over doorzettingsvermogen, liefde voor elkaar en de wil om te overleven.
De auteur Frank Krake heeft dit uiterst fascinerende verhaal grondig onderzocht. Hij heeft dit onder andere gedaan met bewaarde documenten, interviews en getuigenissen, waaronder die van Clarence. Dit alles is terug te vinden in de nasleep en dankbetuigingen van het boek. Het boek is zeer toegankelijk en meeslepend geschreven. Ondanks de gruwelijke dingen die voorbijkomen, is het boek moeilijk weg te leggen. Je wordt helemaal meegezogen in dit historische verhaal. Voeg daar de beelden en documentatie aan toe, en het verhaal begint nog meer in je op te dringen.
“Catherina” is een boek met een enorm meeslepend en aangrijpend verhaal. Daarmee bedoel ik dat het boek naast geschiedschrijving ook een boek is dat duidelijk maakt hoe je met doorzettingsvermogen, moed, menselijkheid en lef veel kunt bereiken. Het verhaal van Catherina en Clarence is een verhaal dat gelezen moet worden. Zoiets mag je niet vergeten. Als lezer vergeet je dit boek zeker niet. Het laat een blijvende indruk achter.