Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Boeiende geschiedenis

EMBV 07 april 2025
In de geschiedenisboeken op school werd je geleerd dat New York vroeger bij Nederland hoorde. (in mijn tijd werd dat op school in ieder geval wel onderwezen). Het lijkt een simpel feit. Echter, met het boek “De geboorte van New York” wordt dat simpele beeld heel anders. Het is geschreven door Russell Shorto, die eerder al ‘Nieuw Amsterdam’ schreef over de oorsprong van New York. (Boek heb ik nog niet gelezen.) “De geboorte van New York” is hier een soort van vervolg op. In dit boek gaat het over hoe de Engelsen hun zinnen hadden gezet op Nieuw-Amsterdam en er later zelf New York van maakten. Tussen dit alles zitten heel veel interessante feiten.

Wij, de Nederlanders, stalen het land van de indianen en bouwden een bloeiend, divers bolwerk van handel. De Britten waren jaloers op deze bloeiende handel. Daar moest en zou verandering in komen. Dus werden er oorlogsschepen naar Nieuw-Amsterdam gestuurd.

Natuurlijk heb je hoofdpersonen in dit boek, namelijk Peter Stuyvesant en Richard Nichols. Peter Stuyvesant was de directeur-generaal van Nieuw-Nederland en alles eromheen. Richard Nichols was de commodore van een Engelse vloot die werd gestuurd om Nieuw-Nederland te veroveren.

Onder Peter Stuyvesant was het Nederlandse handelsimperium het grootste ter wereld geworden. Bovendien was er een grote tolerantie op het gebied van geloof. Er waren meerdere christelijke geloven en zelfs een kleine Joodse gemeenschap.

In het boek wordt ook veel over puritanisme gesproken. (Het puritanisme is een protestantse stroming die ontstond als reactie op de Anglicaanse Kerk, die volgens de aanhangers te rooms was.)

Het puritanisme bloeide onder Oliver Cromwells Republiek. In 1646 was de Republiek ontbonden en was koning Charles aan de macht. Richard Nichols was een jeugdvriend en levenslange volgeling van de broer van de koning, James, de hertog van York. Nichols had twee opdrachten voor zijn vloot. Hij moest Nieuw-Amsterdam veroveren en hij moest de puriteinen van Nieuw-Amsterdam disciplineren.

Naast dit gebeuren valt er veel meer te lezen in het boek; er wordt een goed beeld gevormd van het leven in die dagen in Nieuw-Amsterdam. Maar ook lezen we over de verschillende klassen en rassen en de manier waarop de bedrijven (inclusief de slavenhandel) functioneerden. Goed dat ook de slavenhandel aan bod komt. De uiteindelijke confrontatie tussen Stuyvesant en Nichols voelt als een anticlimax. Echter, deze anticlimax was wel de belangrijkste reden dat New York City de belangrijkste stad van Amerika werd. Een klein tipje van de sluier: Nichols hernoemde New Amsterdam naar New York City ter ere van de broer van de koning en zijn mentor, de hertog van York.

Het is een goed onderzochte en weloverwogen geschiedenis; Shorto vertelt niet alleen wat er gebeurde, hij legt ook uit waarom het gebeurde. Het is helder en goed geschreven. Dat maakt het boek interessant en educatief.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van EMBV

Gesponsord

Als er een vreemde jongen arriveert in het sprookjesachtige dorp Near, duurt het niet lang voordat er kinderen verdwijnen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.