Koning Albert

EMBV 09 maart 2025
Koning Albert II van België werd afgelopen jaar negentig jaar. Een mooie leeftijd om terug te kijken op zijn veelbewogen leven met een boek. De titel van het boek ” Koning Albert, de man die geen eigen wil mocht hebben”. Een zeer goed gekozen titel, want zijn hele leven stond en staat in teken van dienstbaarheid voor zijn land.

In dit boek wordt op een toegankelijke manier zijn leven beschreven. Open, eerlijk en niet de ogen sluitend voor de mindere kant van Albert. Wat dat betreft was het een heerlijk boek om te lezen.

Zoals je in een biografie mag verwachten wordt er begonnen met de jeugd van Albert. Een jeugd die niet gemakkelijk was, op jonge leeftijd zijn moeder, de alom geliefde koningin Astrid verloren. Hij zal haar nauwelijks gekend hebben zo jong, daarna de vreselijke oorlogsjaren, een afstandelijke, strenge vader en zo zijn er meer zaken te benoemen. Dat gaat je toch vormen…

In het boek lezen we ook over zijn buitenlandse reizen, met als hoofdmoot natuurlijk zijn ontmoeting met Paola. Blijft een bijzonder verhaal. Liefde, haat, en weer liefde. Er bestaan dus wonderen. Hun relatie met alle ups en downs wordt goed beschreven.

Het koningschap van Albert komt ook voorbij. Twintig jaar gaf hij er zijn eigen draai aan. Wat we nu in ieder geval weten is dat Albert zeker geen tussenkoning is geweest. Hij was er voor het land in bange en goede dagen. Al is wel duidelijk dat je het als hooggeplaatst persoon nooit goed kan doen.

De privé zaken komen ook voorbij, zoals de welbekende geschiedenis met zijn dochter Delphine. Soms best wel pijnlijk om te lezen hoe Albert in het leven staat tegenover zijn kinderen… Tegen het einde van het boek lezen we over zijn pensioen, zijn gezondheid die met jaren toch wel sterk minder wordt… kortom kun je stellen dat het een compleet beeld geeft van Albert II. Er wordt geen onzin geschreven, dat is wel een opluchting.

” Koning Albert, de man die geen eigen wil mocht hebben” is een goed verzorgd boek, mooi papier en vooral heel veel (onbekende) foto’s. Een lust voor het oog. Wat wel even wennen was, waar de Franse Titels van sommige hoofdstukken. Maar zo leer je weer wat bij, zo kun je het ook bekijken.

Er viel me in het boek nog wel een klein detail op. Op een bepaalde pagina houdt plotseling de zin op…. om vier pagina’s verder zich te vervolgen. Tussen die vier pagina’s zit ook weer een halve zin, of beter gezegd een zin die niet af is…. Ik begon sterk aan me zelf te twijfelen, dus het bewuste stuk opnieuw gelezen, maar inderdaad klopte het niet…. Huisgenoten erbij gevraagd van ben ik nu gek? Die zagen hetzelfde… Waarschijnlijk een foutje… Die hopelijk voor een volgende druk hersteld gaat worden. Ondanks dat is het toch een boek dat zeker een het lezen waard is !

Meer recensies van EMBV

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.