Interessant boek over onze Hofstad
Het eerste boek van 2025 dat een recensie krijgt, betreft het boek ” Onrust in Den Haag”. Het boek is uitgebracht ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Historisch Gezelschap te ’s-Gravenhage, opgericht op 27 januari 1899. Alle auteurs zijn leden of buitengewone leden van dit gezelschap. Dat verraad natuurlijk al dat het boek meerdere auteurs heeft.
In dit boek worden we meegenomen naar interessant historische gebeurtenissen, die met name invloed hadden of plaats vonden in Den Haag. Er wordt teruggekeken op vier eeuwen oorlog, conflicten, protesten etc. Het begint met een uitleg over hoe en wat het Historische Gezelschap in Den Haag.Het boek is geschreven door veertien verschillende auteurs, allen (kunst)historici. Het boek heeft dan ook veertien onderwerpen of hoofdstukken, net hoe je het noemen wilt.
Onderwerpen als : de verschriftelijking van het Staatse leger, Johan van Oldenbarneveldt als de hertog van Alva komen voorbij. Maar ook een uitgebreide versie van het verblijf en vertrek van koning Charles II ( Karel II) in Scheveningen in 1660. Verder komen de kerkenraad, staatsgrepen, oproer tijdens de Franse tijd, het vissersverzet, geloofszaken en nog veel mee aan bod. Wat zult u dan denken ? Wel twee onderwerpen wil ik nog wel benoemen : de Tweede Wereldoorlog en het geheime verblijf van een RAF-commando in Scheveningen in 1977. Tussen dit alles valt nog veel meer te ontdekken en te leren over wat er zich allemaal in onze hofstad heeft afgespeeld. Op het einde van het boek wordt er nog een overzicht gegeven van de leden het Historisch Gezelschap door de jaren heen. het boek wordt echt afgesloten met een beschrijving van alle meewerkende auteurs.
” Onrust in Den Haag” is een boek waar je wel goed voor moet gaan zitten om alle informatie echt tot je te laten komen. De inhoud is meer dan alleen het benoemen van feiten, alle auteurs proberen tot de kern van hun onderwerp door te dringen. Dat is zeker wel gelukt. Het is een boek dat een hoog educatief gehalte heeft, met veelal nog nooit eerder beschreven historische feiten of personen. Dat maakt het boek zeker interessant voor de echte geschiedenisliefhebber.
Het boek oogt zeer verzorgt, goed papier, de interessante verhalen worden ondersteund met vele afbeeldingen. Na het lezen van het boek kun je zeggen, Den Haag het is er nooit saai of saai geweest, er gebeurt altijd wel wat….van eeuwen terug tot het heden.