Minder prettig leesbare historische roman, maar een interessant stuk weinig beschreven geschiedenis betreffend.

ennie 19 augustus 2024
Omdat ik het boek “het ijzig hart” van deze, inmiddels overleden, schrijfster zo prachtig heb gevonden schafte ik de hele reeks boeken van “episoden van een eindeloze oorlog” aan en ik wachtte met het lezen daarvan tot ook Ïnés en de vreugde, de eerste uit de reeks die eerder nog niet vertaald was, vertaald en uitgegeven was voor ik begon met het lezen van deze boeken. Ik was nieuwsgierig, had er zin in. Maar het werd een teleurstelling. Hoewel het hele verhaal over de inval in de Aran-vallei op zichzelf erg interressant is, en ik de lijnen in het boek uiteindelijk redelijk heb kunnen volgen, vond ik het lezen van dit boek onprettig.

Het verhaal wordt weergegeven door 3 vertellers: de schrijfster zelf geeft de feiten en achtergronden weer, waarvan ze zelf achterin het boek zegt dat deze roman geen geschiedenisboek is, maar een deel van de roman en dat het nooit haar bedoeling zal zijn zich ook maar enige autoriteit over het onderwerp aan te matigen en dat het haar eigen versie, een geloofwaardige hypothese is van de gebeurtenissen. Desondanks heeft ze flink studie gemaakt van die gebeurtenissen daar en toen en van de achtergronden en is, afgezien van eigen interpretaties, veel ervan goed gedocumenteerd.
Haar hele boek bestaat uit prachtig geschreven, weliswaar lange, zinnen en haar woordkeus is ook beeldend. Maar doordat veel fragmenten tamelijk cryptisch worden beschreven worden hele stukken onbegrijpelijk. Hoewel ik me ook zeker niet aan de indruk kan onttrekken dat dit boek slecht vertaald is. Ik ben er zelfs tamelijk van overtuigd, hoewel ik de Spaanse taal niet beheers.

De andere 2 vertellers zijn Inés en Galan, fictieve personen. Het verhaal dat weergegeven wordt door Inés is goed te volgen en vond ik het meest prettig om te lezen. Het las lekker door ondanks de vele personen die in dit boek voorkomen. Hoewel de beschrijving van haar emoties in mijn beleving regelmatig in te sterk aangezette bewoordingen worden weergegeven. Het doet eerder af aan de dramatiek dan dat het bijdraagt. Het maakt daarmee de emotie wat overdreven en daardoor ongeloofwaardig.

Het verhaal dat door Galán weergegeven wordt vond ik eveneens vaak onduidelijk, iets minder door ook hier en daar een cryptische manier van schrijven, maar wel door het heen en weer vliegen door de tijd en daarbij het aanhalen van veel namen en personen.

Al met al vind ik dit boek op zichzelf de moeite waard om te lezen omdat het een sterk onderbelicht stuk geschiedenis weergeeft en de grote lijnen van die geschiedenis nog net goed genoeg te begrijpen zijn uit de 3 verhaallijnen. Maar ik vind hele perikopen soms niet te volgen qua inhoud en betekenis aangaande het verhaal en dat maakt het boek niet prettig leesbaar. Wat dat laatste betreft zou ik het boek 2 sterren willen geven. Maar voor wat de totale inhoud betreft geef ik het toch 3 sterren.

Ik hoop dat de rest van deze reeks boeken prettiger leesbaar is !

Meer recensies van ennie