Ontluikend verzet
Robin Rozendal schrijft inmiddels al meer dan 10 jaar aan deze serie, die in totaal 10 boeken moet gaan omvatten. Naast schrijfster is zij ook illustrator en heeft een eigen YouTube kanaal. Op dat kanaal geeft ze schrijftips, maar promoot ze ook het fantasy genre in Nederland. Het promoten doet ze door interviews met (on)bekende Nederlandse schrijvers, redacteuren en organisatoren van schrijfwedstrijden, beurzen etc...
Scherven van verzet is het tweede deel in deze serie die over levende steden gaat. In Verloren Aluria (recensie: https://www.hebban.nl/recensie/ericwijnen-over-verloren-aluria ) hebben we al kennis kunnen maken met zo'n levende stad. We hebben kennis gemaakt met de hoofdpersoon Enna en haar broer Eryan, maar ook met Yaru en Marthis die van de door haar verzonnen wereld Erimaer afkomstig zijn. Het verhaal wordt opgepikt op het moment dat Veroren Aluria werd afgesloten. Dat is niet zo verwonderlijk, want Scherven van verzet en Verloren Aluria waren in eerste instantie als 1 boek bedoeld.
Voor de mensen die (net als ik) niet het eerste boek hebben herlezen voor aan dit tweede boek te beginnen, heeft Robin Rozendal op haar website een synopsis geplaatst van Verloren Aluria. Hiermee kan je je geheugen even opgefrissen, voordat je aan dit tweede deel begint.
Bij mijn exemplaar van Scherven van verzet zit een kleine Encyclopedie van Erimaer. Op de voorkant staat prominent een 1, en Robin Rozendal heeft op haar youtube-kanaal al aangegeven dat er meerdere delen van deze encyclopedie gaan komen. Die worden dan waarschijnlijk meegeleverd bij de aankoop van de nog te verschijnen delen. Wel zal je dan het boek bij de schrijfster zelf aan moeten schaffen, of de schrijfster op moeten zoeken op een fanatsy festival. Dat laatste is niet zo moeilijk, want zij staat regelmatig op festivals waar ook haar uitgever Zilverspoor staat.
In de encyclopedie wordt extra informatie gegeven over de inwoners, streken en steden die ook in Scherven van verzet aan bod komen. Een en ander is met sfeervolle tekeningen van Robin Rozendal aangevuld. Ik vind het een heel leuk idee om op deze manier meer achtergrondinformatie (en dus wereldbouw) van de wereld Erimaer aangeboden te krijgen. De encyclopedie maakt echter wel veelvuldig gebruik van woorden die wel op Erimaer gebezigd worden, maar op aarde in het geheel niet (eigenlijk heel logisch), en niet altijd wordt de betekenis van de gebruikte woorden duidelijk uit de context waarin het gebruikt is. Gelukkig zit er wel een verklarende woordenlijst achterin Scherven van verzet. De encyclopedie is wel een los boekje, waardoor het mogelijk een dingetje wordt om het boek en de encyclopedie bij elkaar te houden.
Omdat het verhaal doorgaat waar het in deel 1, Verloren Aluria, is opgehouden, lopen de verhaallijnen op een juiste manier verder. Door het verlies van Yaru, aan de hand van Marthis, staat hun relatie onder druk, en dat wordt door Robin Rozendal goed van beide kanten weergegeven. Ook de verhaallijnen van Enna en Thomas, en Eryan, lopen door daar waar ze in Verloren Aluria geƫindigd zijn. Wel valt het mij op dat Enna wel heel stellig vasthoudt aan haar instelling, terwijl volgens mij (eerder al) duidelijk is dat die stelling geen stand houdt (maar ja, mensen zijn ook nogal eens koppig?). Eryan is wel degene die in de eerste helft van het verhaal het meeste 'actie' heeft. Allemaal komen ze terecht bij een groep ontluikend verzet, wat volgens mij weer terugslaat op de titel van het boek.
In het begin van het verhaal zijn de hoofdstukken niet op chronologische volgorde geplaatst, en als je op zulke dingen let, zoals ik doe, dan kan dat wel eens voor wat verwarring zorgen. De verhaallijnen verlopen wel op een normale manier en blijven, met dit in het achterhoofd, voor mij eenduidig. Robin Rozendal heeft een vlotte schrijfstijl die ervoor zorgt dat de hoofdstukken makkelijk weglezen. Voor mij persoonlijk was het - mede hierdoor - duidelijk dat de schrijfster zichzelf goed heeft vermaakt tijdens het schrijven van dit deel.
Net als in het eerste deel - Verloren Aluria - wordt dit deel opgeleukt met een twaalftal tekeningen van de hand van Robin Rozendal. De tekeningen beelden een onderdeel uit van het hoofdstuk dat je daarna gaat lezen, en geven een extra sfeer van wat de schrijfster daarna verwoord. Ik kijk in elk geval uit naar het volgende deel.