Meeslepend, humoristisch met een tikkeltje spanning
Tijdens een doorsneevlucht van Tasmanië naar Sydney gebeurt er iets vreemds. Cherry, een dame op leeftijd, loopt langs elke inzittende en voorspelt bij iedereen hoe en wanneer ze zullen sterven. Dat ene moment is Moriarty’s tiende thriller. Haar zussen Jaclyn en Nicola zijn eveneens succesvolle auteurs.
Het ene boek van de Australische Liane Moriarty is het andere niet. De wat oppervlakkige, maar wel grappige chicklit-exemplaren wisselen af met verbluffend goede indringende verhalen, zoals Het geheim van mijn man, Grote kleine leugens en Wat Alice vergat.
Onderkoelde humor kenmerkt Moriarty’s boeken altijd. Ook nu. Hoe zij haar personages in Dat een moment met haar lome manier van schrijven introduceert en de situatie schetst, is weergaloos. Het verhaal is vanuit een verschillende perspectieven geschreven, het toont de gebeurtenissen beurtelings vanuit een een aantal passagiers en vanuit Cherry.
Moriarty bezigt hier en daar een beetje meisjesachtig stijl. Ze babbelt erop los, verliest zich in details in lange terugblikken, die aan de andere kant de personages ook heel helder voor ogen zetten. Tussen neus en lippen door smijt ze met losse opmerkingen die later ineens cruciaal kunnen zijn. De auteur is een meester in de kunst om zichzelf in te leven in haar personages met al hun problemen. ze gaat indringend in op de karakters. Maar altijd met een grote mate van luchtigheid.
Als Cherry’s eerste voorspellingen beginnen uit te komen en bij een aantal mensen de zenuwen toeslaan, toont Moriarty zich op haar best. Door de onuitgesproken angst en sluimerende onzekerheid van de passagiers creëert ze een zinderende spanning.
Met cliffhangers bouwt ze die op terwijl ze onverkort verder kletst en haar knarsetandende lezers dwingt gewoon geduldig verder te blijven lezen.
In Dat ene moment is de raadselachtige Cherry de ik-figuur, die in korte hoofdstukken verdwijnt in haar gedachtenwereld. Stukje bij beetje vertelt ze haar levensverhaal, waarbij ze zich tentoonstelt als recht toe recht aan, nuchter, zelfs rigide. Moriarty schrijft hier zakelijk en koel, ogenschijnlijk gespeend van humor, maar daardoor is het juist heel grappig.
Dat ene moment is een verhaal over toeval, over ontmoetingen. Moriarty weet alles en iedereen aan het slot bij elkaar te krijgen. Het is boek heeft niet echt veel thriller-elementen. Het is meer een roman met een spannend, tikkeltje mysterieus verhaal dat veel ophef veroorzaakt en raadsels met zich meebrengt. Een mengeling van mysterie en feelgood met relativerende humor in de soms keiharde realiteit.
Heerlijk om te lezen en even in te verdwijnen.
Heerlijk om te lezen en even in te verdwijnen.