Aardig, geen topniveau
Nicola Moriarty woont in Sydney, waar ze lesgeeft aan de universiteit. Haar schrijverscarrière begon met romans, maar ze stapte snel over op het thrillergenre. Haar zussen Liane en Jaclyn zijn eveneens succesvolle auteurs.
Georgia heeft een behoorlijk rugzakje uit haar verleden, ze is dan ook dolgelukkig als ze Luke, de liefde van haar leven ontmoet. Alleen is het jammer dat zijn ex-vriendin Cadence stoorzender blijft spelen. Maar Georgia begint te vermoeden dat er iets heel anders aan de hand is.
Het verhaal heeft drie delen, telkens vanuit een ander perspectief. Tussendoor zitten intrigerende, dreigende korte hoofdstukken met de titel ‘De lift’. Stukken die op een gegeven moment op geniale wijze verweven worden met het verhaal. Moriarty zet een sfeer neer van vrouwen onder elkaar, maar slaagt er evengoed in om een griezelige dreiging te creëren.
Ondanks haar verleden presenteert Georgia zichzelf als een zelfverzekerde vrouw, tevreden in haar werk en vriendenkring, totdat angst en paniek toeslaat als ze meent gestalkt wordt. Aan de andere kant is daar de onzekere, zorgelijke Cadence
De plot van het verhaal is wel een beetje doorzichtig. De lezer krijgt bijna vanzelfsprekend sterke vermoedens, eigenlijk vanaf het begin. Wel neemt het verhaal een onheilspellende , verrassende wending, die enerzijds de vermoedens voedt, maar anderzijds heel nieuwsgierig maakt. We zijn we pas halverwege, Moriarty komt nu pas goed op stoom.
Maar een grote twist blijft uit, jammer genoeg. Wat dat betreft voldoet de auteur niet aan de geschapen verwachtingen. Wel maakt zij diep voelbaar hoe het is om met een pathologisch leugenaar te leven, hoe vertrouwen geschaad wordt en de slachtoffers door verregaand grensoverschrijdend gedrag alleen maar aan zichzelf gaan twijfelen.
De vertaling is af en toe irritant, dat doet het boek en de auteur tekort. De ex is een aangename checklist met thrillerelementen. Leuk om te lezen, maar het zal de lezer niet omver blazen.