Fantastisch

Erika 01 mei 2023
Omdat ik zo genoten heb van Ewa Maria Wagners prachtige debuut Het Tristan-akkoord, was ik heel aangenaam verrast om haar volgende boek te zien liggen. Mijn verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen.

Terwijl haar debuut autobiografisch was, zijn de personages in Hotel Goldber fictief. Maar Wagners uitgangspunt is gebaseerd op de Silezische SS’er Willi Kulla, die wel echt bestaan heeft en een oorlogsbuit begraven heeft ergens in de bossen bij Baarn.
Dit gegeven heeft ze op een fantastische manier geïntegreerd in deze familiegeschiedenis.
Niet voor niets kiest ze voor een SS’er uit Silezië, de streek waar zij zelf ook geboren is. Een regio met een roerig verleden en die sinds 1945 grotendeels bij Polen hoort.
Net als in Het Tristan-akkoord valt ook in Hotel Goldberg haar prachtige, vloeiende taalgebruik weer op.

Wagner is een meester in het fenomeen show, don’t tell. Ze hoeft haar personages niet te beschrijven om ze goed in beeld te brengen. Alles zit verwerkt in de gebeurtenissen, gedachtes en dialogen.
Pianiste Marie leeft al snel voor mijn ogen. Wagner kiest net als in Het Tristanakkoord weer voor een musicus, waarover ze schrijft als een kenner van binnenuit, vakkundig en realistisch. Dat is niet vreemd, haar eigen achtergrond als altvioliste in ogenschouw genomen. De rode draad door het boek zijn de Goldbergvariaties van Bach, en niet alleen in de titels van alle hoofdstukken, ze zijn een wezenlijk onderdeel van het verhaal. De muziek leeft als Wagner erover schrijft, ik kan de Goldbergvariaties bijna horen.
Mooi is de ontwikkeling die Marie ze doormaakt van een zichzelf opofferende figuur op de achtergrond naar een zelfverzekerde vrouw met een eigen wil. Maar ook de gruwelijkheden van de SS in de oorlog komen hard en realistisch binnen.

Hotel Goldberg is een roman, maar het heeft zeker ook thrillertrekjes door de geheimen en de wijze waarop Wagner deze en de zoektocht van Marie naar haar familiegeschiedenis het verhaal verwerkt. Ze bouwt het verhaal fantastisch op door niets te vroeg teveel weg te geven en haar lezers voortdurend in spanning te houden.

Met dit prachtige Hotel Goldberg bewijst Ewa Wagner dat haar debuut geen toevalstreffer was. Ik hoop op meer boeken van deze auteur. Ik ga ze allemaal lezen.

Meer recensies van Erika