Inzicht in de evolutie van de vrouw

erleynebrookman 05 maart 2025
Waarom weten we zo weinig over het vrouwelijk lichaam? Auteur en wetenschapper Cat Bohannon ontdekt dat de moderne wetenschap zich al decennia - eeuwen misschien - richt op het lichaam van de man. En dat er weinig bekend is over de werking en ontstaansgeschiedenis van het vrouwelijke lichaam. Met haar boek 'Eva' wil ze een deel van die achterstand inlopen.

Om maar meteen een droom de wereld uit te helpen: we zijn niet ontstaan uit 1 Eva, uit 1 alomvattende stammoeder. Onze biologische eigenschappen ontwikkelden zich in de loop van miljoenen jaren in verschillende soorten dieren, tot we uiteindelijk ontstonden als moderne mens. Het is bizar hoe weinig we daar over leren, ook op school. Door meer inzicht in de biologische achtergrond van allerlei systemen in je lijf, krijg je ook veel meer waardering. En trots voor hoe ingenieus alles op elkaar is aangepast.

Die waardering staat in schril contrast met de waarschuwingen die Bohannon in de laatste twee hoofdstukken van haar boek voor ons heeft. Ze ziet in de wereld waarin seksisme en een gebrek aan waardering voor de vrouw gevaar ontstaan voor de voortbestaan van onze soort. Ze legt haarfijn uit hoe dit gedrag ingaat tegen de biologische logica waarmee onze soort al zoveel tienduizenden jaren overleeft.

Een boek waarvan het je verbaast dat het niet veel eerder geschreven is. En nog een keer dat je dit niet eens wist over je eigen lijf. Lees mijn volledige recensie op mijn blog: https://leeseenzakenvrouw.nl/recensie/recensie-eva-cat-bohannon/

Meer recensies van erleynebrookman