Meer dan 6,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De invloed van AI op je welzijn en werkgeluk

erleynebrookman 11 januari 2025
Ann de Bisschop is wellbeing-expert: ze weet alles van wat je aan je welzijn kan doen om je werkgeluk te vergroten. Niet alleen wat je zelf kan doen als werknemer, maar vooral ook wat werkgevers hierin kunnen betekenen. Misschien niet zo'n voor de hand liggende auteur voor een boek over AI. Maar juist het perspectief van welzijn en werkgeluk geeft een interessant inkijkje in de toekomst van ons werk.

De Bisschop bouwt het boek op aan de hand van de impact die technologische vooruitgang heeft op de verschillende generaties die werkzaam zijn op dit moment. Het boek is geen overzicht van de laatste stand van zaken van AI of een handige toolbox vol instrumenten om AI slim in te zetten in je werk. Dit boek helpt je na te denken over een diepere impact van AI: wat betekent het voor onze maatschappij als we meer afhankelijk worden van techniek en nog productiever zouden kunnen zijn. Een mooie tegenhanger tegen alle jubelende boeken over meer productiviteit of juist de negatieve insteek waarin AI onze wereld gaat overnemen.

Mijn 3 belangrijkste lessen uit dit boek:
1. Het is zonde als we onze productiviteitswinst gaan gebruiken om nog meer te leveren: De Bisschop roept op om de voordelen van AI op onze productiviteit niet automatisch in te zetten om nog meer te leveren. Dat is wel wat we logischerwijs doen, daar groeit de winst en de economie van. Maar in een tijd waarin we al heel veel stressklachten ervaren, is het misschien een beter idee om de productiviteitswinst om te zetten in meer vrije tijd en meer ruimte voor welzijn.
2. Kleine saaie taken doen helpen je om in balans te blijven: AI neemt je straks allerlei kleine taakjes uit handen. Administratieve klussen, even de powerpoint in een ander format zetten. Dat lijkt vooral tijdswinst, maar wist je dat deze klusjes er ook voor zorgen dat je hersenen even kunnen uitrusten? Je hebt dit werk nodig om gedurende de dag af te schakelen en je weer op te laden voor grote ingewikkelde klussen die je creativiteit vragen. Deze klusjes weg automatiseren met AI zou dus wel eens onbedoelde negatieve effecten kunnen hebben op onze stressbeleving en inzetbaarheid.
3. Technologische innovatie is leuk als je het begrijpt, anders kan het al snel als een bedreiging voelen. Als iemand die in de tech-wereld werkt, ben ik altijd enthousiast om nieuwe dingen uit te proberen. Maar ik heb er ook veel affiniteit mee en een heel netwerk van mensen die me kunnen helpen als het even niet lukt. Voor heel veel mensen en medewerkers geldt dat niet; zij ervaren de technologische ontwikkelingen als lastig, bedreigend en soms onbegrijpelijk. Het is aan ons - werkgevers, mensen die gewend zijn in tech te werken - om te zorgen dat we geen mensen verliezen in deze ontwikkeling. Dat mensen bijvoorbeeld eenzaam worden, omdat ze niet weten hoe ze in contact moeten blijven of dat gewoon niet durven. Daarmee hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid in de samenleving die ons geld en tijd gaat kosten. Dat moeten we ons beseffen terwijl de technologische trein doordendert.

Fijn toegankelijk boek voor iedereen die verder wil denken dat alleen de technologische implicaties van AI. Ook interessant als je nog niks/weinig van AI weet, de basics worden er ook in uitgelegd. Lees mijn volledige recensie hier: https://leeseenzakenvrouw.nl/recensie/recensie-team-ai-ann-de-bisschop/

Reageer op deze recensie

Meer recensies van erleynebrookman

Gesponsord

Het persoonlijke oorlogsverhaal van Edith Eger uit de internationale bestseller De keuze.