Raak me. Wel.
22 juni 2020
'Raak Me. Niet' gaat over de achttienjarige Sage. In het begin van het boek komt ze aan op de Universiteit. Ze wilt hiermee een nieuw leven beginnen en haar traumatische verleden achter zich laten.
Sage ontmoet op de eerste dag April, waarmee ze een bijzondere vriendschap opbouwt. April blijft als een rode draad door het leven van Sage lopen en vervult een belangrijke rol. Even later ontmoet ze ook Luca, die alles vertegenwoordigt waar Sage bang voor is. Maar tegelijkertijd is ze ook gefascineerd door deze ruige, stoere jongen met tatoeages. Weet Sage haar problemen een plekje te geven en Luca in haar leven toe te laten? Of zijn haar problemen zo heftig dat hier geen kruid tegen gewassen is?
Laura Kneidl heeft dit eerste deel van het tweeluik op een fijne manier geschreven. Geen moeilijke woorden of te lange zinnen. Je vliegt daardoor door het boek heen. Ondanks dat het thema van het boek zwaar en heftig is, weet Kneidl dit toch op een luchtige manier te brengen. 'Raak me. Niet' raakt je daardoor zeker wel. Het onderwerp is daarnaast ook verfrissend. Het concept dat een meisje verliefd wordt op een 'foute' jongen is absoluut niet nieuw. Maar door de trauma's en angsten van Sage en alle hindernissen die dat met zich meebrengt, maakt 'Raak me. Niet' een origineel boek binnen zijn soort.
Toch kun je jezelf afvragen of de ontwikkelingen die Sage in de loop van het verhaal doormaakt niet iets te snel gaan en daardoor ongeloofwaardig lijken. In het begin is Sage een bang vogeltje dat ieder contact ver op afstand houdt en als de dood is voor alles wat het mannelijk geslacht vertegenwoordigt. Maar later in het verhaal gaat Sage opeens 'all the way'. Je kunt je afvragen of dit realistisch is voor iemand met zulke heftige problemen als Sage. Desalniettemin gun je Sage alles en geeft deze ontwikkeling de hoop dat ieder probleem, hoe heftig ook, te overwinnen valt.
Het verhaal eindigt met een cliffhanger. Mocht je verder willen lezen, dan kan dat in het tweede en tevens laatste deel: 'Verlies me. Niet' dat inmiddels is verschenen.