Het Dossier
Ben jij al bekend met de boeken van Anya Niewierra ?
Met de gezellige leesclub van @ilonaslevenbijls lazen we het boek ‘Het dossier’ van @niewierra. Waarom had ik nog nooit eerder een boek van haar gelezen?
Deze literaire thriller speelt zich af in Zuid-Limburg, waar de 46-jarige kunstenaar Josta Bresse een teruggetrokken bestaan leidt. Als er een aanslag op haar leven wordt gepleegd, vermoedt ze al snel een link met haar verleden als kunstvervalser in de DDR. Ze vlucht naar Berlijn om haar oude team op te zoeken. Samen met hen werd ze destijds opgepakt door de Stasi op verdenking van diefstal van een dossier. Een dossier waar alle vervalsingen in gedocumenteerd zijn.. Josta wordt achtervolgd door huurmoordenaars, tot ze uiteindelijk in aanraking komt met de man die haar leven verwoestte…
Wat een pageturner! Het boek begint al erg prikkelend: Josta wordt verward wakker en doet een schokkende ontdekking. Vanaf dat moment kon ik al niet meer stoppen met lezen. Het verhaal wordt afgewisseld met cursief gedrukte hoofdstukken. Je komt er als lezer al snel achter vanuit wiens perspectief deze hoofdstukken geschreven zijn, maar dit maakt het niet minder spannend, integendeel!
Het is interessant om tijdens het lezen een stuk geschiedenis van de DDR mee te krijgen: wat een vreselijke tijd was het in Berlijn voor de val van de muur. Niewierra weet haar personages levensecht neer te zetten. Alsof je van een afstandje de gruwelen meemaakt.
Angsten en trauma’s zijn alom vertegenwoordigd in dit boek. Hoe veerkrachtig kun je zijn als persoon?
‘Wat je niet kent kun je niet missen.’
‘Doe je best om in je leven altijd naar de top van de berg te lopen om zo een goed zicht op je leven te hebben.’
Ook al waren sommige dingen misschien voorspelbaar, ik zat tot op het einde van het verhaal op het puntje van mijn stoel. Ik verwachtte steeds dat er weer een plotwending kon komen.
Erg leuk gedaan: de kleine verrassing die Niewierra in haar boek heeft gestopt als verwijzing naar de titel. Hier houd ik van!
En kijk eens naar die prachtige doorlopende edges! Werkelijk een prachtige uitvoering van dit boek. Inmiddels heb ik ‘De Camino’ gekocht, vast niet mijn laatste.
‘Wat je niet kent kun je niet missen.’