Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Nobelprijs voor literatuur 1976

Eus Wijnhoven 01 december 2024
De titel van het laatste verhaal uit deze bundel is tevens de titel van het boek dat in 1969 op de Amerikaanse markt verscheen. De bundel bevat vijf verhalen, waarbij het eerste – ‘Afscheid nemen van het gele huis’ – misschien wel het beste is.
Bellow is een stylist pur sang. In veel van de verhalen kom je zaken tegen die heden ten dage nauwelijks veranderd zijn of lijken. Zo schrijft Bellow in ‘Zoeken naar meneer Green’:

“Het was weliswaar een gemeentebaantje; niemand verwachtte dat je te hard opschoot met een gemeentebaantje. Dat had zijn baas, de jonge Raynor, hem min of meer openlijk gezegd.”

Ook uitdagingen die tegenwoordig ‘nieuw’ lijken, zijn dat allerminst. Let wel: we spreken hier over de periode vóór 1969. In ‘De manuscripten van Gonzaga’ laat de auteur protagonist Clarence zeggen:

“Ik herinner me wel dat ik ergens gelezen heb dat de industrie zes miljard ton kooldioxide afgeeft per jaar en dat de aarde warmer wordt omdat de kooldioxide in de lucht de warmtestraling afdekt. Dat betekent dat er geen gletsjers meer komen.”

Geheel terecht karakteriseerde de Times Literary Supplement Saul Bellow als de meest onvervalste en origineelste Amerikaanse romanschrijver van de tweede helft van de twintigste eeuw. In 1976 ontving hij de Nobelprijs voor literatuur.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eus Wijnhoven