Iedereen zou dit boek moeten lezen

Eva1977 20 september 2022
Dit is een boek dat iedereen zou moeten lezen. Het is waargebeurd. En het is geen geschiedenis. Het gebeurt nu, vandaag de dag. Heel soms lezen we een bericht in de krant of horen we iets over de mensenrechten in China. Over de Oeigoerse inwoners van China die onderdrukt worden. Of misschien zelfs structureel uitgeroeid worden. Maar het is bijna te absurd om waar te kunnen zijn. Zulke dingen gebeurden toch alleen lang geleden? En natuurlijk is China ver weg. Maar het gaat over mensen. Bovendien is het iets van alle tijden en van alle plaatsen. Niet iedereen kiest voor liefde, sommige mensen kiezen voor haat. Het is belangrijk om dat te zien. Want voor je het weet kom je zelf in een situatie terecht waarin je moet kiezen. Kies je dan voor geweld en haat tegen mensen die anders zijn of kies je voor liefde?

Mihrigul is ontsnapt aan de gewelddadige klauwen van het Chinese regime. En ze vertelt haar verhaal aan iedereen die het wil horen. Over hoe ze werd opgepakt, werd beschuldigd van extremisme, hoe haar kinderen haar werden afgenomen en hoe ze haar vrijheid verloor. Ze laat zien hoe China ervoor zorgt dat een hele bevolkingsgroep niet vrij kan leven. Hoe ze elke dag van hun leven in de gaten worden gehouden bij alles wat ze doen en zeggen. Hoe ze altijd in angst moeten leven om opgepakt en gefolterd of misschien gedood te worden. Haar beschrijvingen zijn niet eens heel intens, ze behoedt de lezer voor de vreselijkste details. Desondanks was ik ontsteld en vol afgrijzen. Ik heb het boek in twee dagen uitgelezen, omdat ik wilde weten hoe het afloopt. En het is voor Mihrigul nog steeds niet afgelopen. Ze kan nooit meer echt vrij zijn. Want ze heeft staatsgeheimen blootgelegd en de Chinese machthebbers willen haar de mond snoeren.

Iedereen zou dit verhaal moeten kennen. Zodat we besluiten dat niemand zo maar zijn vrijheid en veiligheid mag kwijtraken. Zodat we elkaar het beste wensen en allemaal vanuit liefde en respect ons leven mogen leiden. In China, in Amerika of hier. Overal ter wereld.

Meer recensies van Eva1977