Herkenbaar en direct toepasbaar (life changing)

Eva1977 20 december 2021
Onverwacht veel interessanter en praktisch toepasbaar dan de titel doet vermoeden. De auteur toont vanuit haar eigen ervaring aan dat we vier verschillende hersendelen hebben.

Heel kort gezegd hebben we links een denkend en voelend hersendeel. Deel 1 denkt lineair. Het regelt dingen in het dagelijkse leven, houdt zich aan regels en procedures. Het is hoe je jezelf toont aan de buitenwereld (ego) en de staat van zijn waarin je alles onder controle hebt. Het voelende linker hersendeel (deel 2) reageert vanuit emotie. Het haalt je uit het heden en brengt oude pijn uit het verleden of angst voor de toekomst naar boven. Dit deel probeert ons te beschermen, onze emoties laten een alarmsignaal afgaan. Als dit deel actief is, zijn onze acties gebaseerd op emotie en niet op ratio. Het rechter voelende hersendeel, deel 3, is het deel van ons dat dominant is wanneer we in flow zijn. Het wil de wereld ervaren via de zintuigen. Er is geen plek voor nadenken, je bent volledig in het hier en nu aanwezig. Het denkende hersendeel rechts (deel 4) is dat deel van ons dat weet dat we verbonden zijn met alles wat is. Het weet dat er altijd verbinding en liefde is. We zijn hier als we bijvoorbeeld onder de indruk zijn van een zonsondergang of een prachtige natuur. We streven naar deze staat van vrede en rust als we bijvoorbeeld in meditatie gaan.

Heel herkenbaar dat deze verschillende staten van zijn met elkaar concurreren en elkaar blokkeren als we hier niet bewust mee omgaan. Soms wil je iets rationeel benaderen, maar word je in je emotie getrokken. Of je wilt liefst lekker buiten spelen, maar je moet deadlines halen. De vier verschillende hersendelen hebben elk een eigen kijk op de wereld, een eigen karakter en als je je hiervan bewust bent, kun je ze herkennen in jezelf en in anderen.

Iedereen heeft een dominant hersendeel. Al lezende kun je verschillende mensen herkennen. De ene zit meestal in zijn rationele, controlerende zelf, terwijl een ander meestal het geheel kan overzien en overal met liefde naar kijkt. Maar uiteindelijk hebben we de verschillende hersendelen allemaal nodig afhankelijk van de situatie. En het goede nieuws is dat je de vier hersendelen met elkaar kunt laten samenwerken. Zo kun je een situatie vanuit alle vier de hersendelen bekijken en vervolgens de best passende optie kiezen. Daarmee leer je jezelf aan dat je steeds kunt kiezen wie je wilt zijn en hoe je naar de wereld om je heen wilt kijken en op haar wilt reageren.

Meer recensies van Eva1977