Grappig, prikkelend, origineel
Fantoompoezen van Rascha Peper is een bundel met 33 van haar autobiografische korte verhalen, die achterop NRC stonden. Verhalen over haar leven, over schrijverschap (onderzoek voor haar roman Vingers van Marsepein, hoe ze aan haar alias is gekomen), over haar vakanties en huisdieren, en als laatste een verhaal over haar ziekte, waar ze in 2013 aan is overleden. Rascha Peper is een echte verhalenverteller, enorm sterk in spanning, dialogen, levendige karakters en het schrijven van een verhaal dat blijft hangen. Met ogenschijnlijk eenvoudig zinnen, en af en toe een heel ouderwets woord tussendoor (wuft, mal). In een van haar verhalen schrijft ze dat ze gek is op ouderwetse woorden, maar dat haar redacteur bij de uitgeverij ze gelijk uit haar verhalen schrapt.
De mooiste verhalen wat mij betreft: Parasiet (over haar onderzoek naar Frederik Ruysch voor Vingers van Marsepein), Fantoompoezen (over 2 jonge katjes) en Scheef hangen (over het schip Princess May dat vastliep voor de kust van Alaska in 1910). Dat laatste verhaal had zomaar een boek kunnen worden. Zonder twijfel een mooi boek, want daarin schuilt de kracht van Rascha Peper: het lange verhaal. De korte verhalen zijn grappig, prikkelend en origineel. Maar zo jammer dat wanneer je er net helemaal inzit, het verhaal is afgelopen.