In één woord: WOW!
Wat een prachtig boek!
We maken in eerste instantie kennis met Vik die sinds kort weet dat niet Bart maar de Noorse Morten zijn vader is. Om zijn biologische vader te leren kennen, brengt hij de zomer door in Noorwegen.
Dan verschijnt Vik zijn beste vriend Job ten tonele. Ze hadden samen het plan opgevat om met de camper een roadtrip door Noorwegen te maken zodat Vik zijn tweede vaderland kan ontdekken en ze hun verwaterde vriendschap weer kunnen herstellen. Maar Job blijkt niet alleen te zijn, hij heeft zijn vriendin Yfke meegenomen. En laat zij nu juist degene zijn die Vik wilde ontlopen...
Het blijkt al snel duidelijk waarom Job Yfke heeft meegenomen, maar het maakt de situatie er niet makkelijker op.
Een broedercode, onderlinge geheimen, spanningen, liefde, vriendschap, verdriet en schuldgevoelens, het komt allemaal aan bod!
Alle personages zijn goed uitgewerkt, en de onderlinge banden zijn duidelijk. Vooral de hoofdpersonages (Vik, Yfke en Job) en hun emoties zijn zo levensecht beschreven, dat ik het gevoel kreeg ze echt te leren kennen. Dit maakte het voor mij heel erg makkelijk om me in te leven in het verhaal.
Mienke Fijen heeft een vlotte en zeer beeldende schrijfstijl en ze weet precies de juiste dosis humor in het verhaal te verwerken. Vanaf de eerste letter tot en met de laatste punt wist ze ervoor te zorgen dat ik geboeid bleef! Net als de personages en hun emoties, weet ze ook de omgeving zo mooi te beschrijven dat ik het idee had aanwezig te zijn! 'Vluchtgedrag' is het eerste boek dat ik van Fijen heb gelezen, en ik ben zeker niet teleurgesteld. Ik kon het boek gewoon niet wegleggen omdat ik wilde weten hoe het af zou lopen.
Trouwens ook leuk dat er als toegift een aantal recepten achterin het boek staan!
Kortom, 'Vluchtgedrag' is een feelgood met diepgang en serieuze onderwerpen, al is er ook de juiste dosis humor in verwerkt. Ik heb er ontzettend van genoten en het is wat mij betreft zeker een aanrader!
Eindconclusie ⭐⭐⭐⭐⭐
Eindconclusie ⭐⭐⭐⭐⭐