Smeuïge horror light
Michael McDowell (1950-1999) is in Amerika een zeer gewaardeerd horrorschrijver. Zijn werk kan al tot de klassiekers gerekend worden. Toch kreeg hij pas grote naamsbekendheid na zijn dood, hij stierf aan de gevolgen van AIDS, toen het horrorgenre meer lezers wist te verwerven. Hij is de auteur van vele horrorromans en series, die elk een eigen toon, karakters en onderwerp hebben. Daarnaast schreef hij ook scenario’s voor bekende films als Beetlejuice en A Nightmare before Christmas. Hij is vooral bekend om zijn Southern Gothic-horror waartoe ook de 'Blackwater'-serie gerekend kan worden. De overstroming is het eerste deel van deze serie en tevens het eerste boek dat van McDowell in Nederland verschijnt. De vertaling is van Jeske Nelissen. De volgende vijf delen verschijnen allemaal in 2024 in Nederlandse vertaling.
'Je zou bijna vergeten dat je een horrorverhaal leest.' – recensent Evelien
Het kleine plaatsje Perdido, Alabama wordt getroffen door een hevige overstroming van de Blackwater-rivier. Alle huizen worden overspoeld door het troebele water maar de inwoners weten gelukkig allemaal te ontkomen aan de ramp door naar de hoger gelegen kerk van predikant Annie Bell Driver te vluchten. Als het water tot rust is gekomen en weer begint te zakken gaan Oscar, de zoon van de rijke matriarch van het stadje Mary Love Caskey, en de zwarte knecht Bray in hun bootje de schade opnemen. Tot hun grote verbazing blijkt er nog een jonge vrouw in het plaatselijke hotel te verblijven. Zij stelt zich voor als Elinor Dammert en zegt op zoek te zijn naar werk als onderwijzeres. De mannen nemen haar mee naar de kerk en Elinor weet zich daar al snel onmisbaar te maken. Als de stad weer opgedroogd is heeft zij al een stevige plek binnen de gemeenschap weten te claimen. En dit zal niet zonder gevolgen blijven voor Perdido en zijn inwoners.
McDowell schreef de 'Blackwater'-serie in 1983 en De overstroming speelt zich af in 1919. Maar wat meteen opvalt is dat de vrouwen in Perdido feitelijk de baas zijn, ondanks dat de mannen dit niet in de gaten lijken te hebben. Naast een vrouwelijke predikant en Mary Love Caskey die als rijke erfgename de scepter zwaait in het stadje, zorgen eigenlijk alle vrouwen ervoor dat de mannen doen wat zij zeggen.
‘Maar mannen onder elkaar hadden het nooit over het feit dat ze niets te vertellen hadden, noch schreven de kranten erover of stelden senatoren het aan de orde in het Congres – en toch, terwijl Oscar Caskey naast Elinor Dammert door het vochtige dennenbos liep, vermoedde hij dat als zij representatief was voor vrouwen uit andere plaatsen (want ze moest toch ergens vandaan zijn gekomen), mannen uit die andere plaatsen waarschijnlijk ook niets te vertellen hadden.’
En dit zet meteen de toon voor deze familiekroniek, zo mogen we het best noemen. Auteur Thomas Olde Heuvelt gaat in zijn voorwoord zo ver om deze serie aan te prijzen aan zowel de lezers van zijn horrorverhalen als ook die van de populaire 'Zeven Zussen'-serie. Of dat terecht is valt nog te bezien maar ergens heeft hij wel een punt. Want naast onverklaarbare zaken omtrent het personage van Elinor Dammert en een klein aantal gruwelijke of bloederige scènes is dit boek ook een rustig kabbelend verhaal over een klein stadje in een van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika, waarin de griezelige elementen niet steeds de boventoon voeren. Het leest vlot weg en de lezer krijgt uitgebreide beschrijvingen van de stad en de omgeving voorgeschoteld, evenals het wel en wee van de rijke familie Caskey waarin smeuïge details niet ontbreken. Je zou bijna vergeten dat je een horrorverhaal leest als je ziet hoe Elinor de strijd met Mary Love aangaat en andere bewoners van Perdido naar haar hand zet. Het boek eindigt vrij abrupt en behoorlijk verrassend. Maar daarmee is De overstroming een goede opmaat voor de rest van de serie die in de loop van dit jaar zal verschijnen. Het maakt dat je wilt weten wat er verder zal gebeuren.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een duister boek' en 'Lees een duivels boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie