Helder in weinig woorden

Evelien Walravens 21 november 2024 Hebban Recensent
Schotland, 1843. Predikant John Ferguson staat op een keerpunt in zijn leven als hij besluit zich af te keren van de Church of Schotland en zich aan te sluiten bij de nieuwe Free Church. Maar om een nieuw gebouw te kunnen betrekken waar hij zijn volgelingen toe kan spreken is er geld nodig, veel geld. Om zijn karige eigen spaarpot aan te vullen neemt hij via zijn zwager een klus aan om voor grootgrondbezitter Lowrie af te reizen naar een van de ver afgelegen Noordelijke eilandjes in de Noordzee. Daar moet hij de enige nog levende bewoner vertellen dat hij het eiland zal moeten verlaten. Eenmaal aangekomen op het eiland krijgt John een ongeluk maar wordt gered door Ivar, die enige bewoner. Na een wat stroef begin ontwikkelen de twee mannen een bijzondere relatie die drijft op de bijna verdwenen taal die Ivar spreekt en de toewijding van John om deze te willen leren. Mary, de vrouw van John, blijft achter in Schotland. Zij ziet niet veel heil in de onderneming van haar man en reist hem tenslotte achterna, wat ervoor zorgt dat het stel een bijzondere beslissing neemt als ze elkaar weer zien.

Helder is de derde roman van Carys Davies. Haar debuut West en haar tweede boek Het missiehuis kregen lovende recensies. Evenals haar vorige boeken werd Helder vertaald door Nicolette Hoekmeijer.
Davies is een auteur die met weinig woorden de wereld die ze wil laten zien in haar boeken subtiel kan beschrijven. Tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen slaagt zij erin haar personages volwaardig neer te zetten, hoe weinig woorden ze daar ook voor nodig heeft. In Helder hebben woorden en taal echter wel een bijzondere rol. Ivar spreekt een taal die zo goed als uitgestorven is en kent alleen maar een paar basale Engelse woorden die hij nodig heeft om te communiceren met de rentmeester als deze zich een keer in de zoveel jaar laat zien om de huur op te halen. Maar nu verschijnt daar ineens een man die zowaar geïnteresseerd is in zijn woorden en, zoals later blijkt, ook in hem. John schrijft alle woorden die hij van Ivar leert op met de Engelse vertaling erbij. Maar hij merkt al snel dat het Engels totaal niet toereikend is om Ivars woorden te omschrijven.

‘Dito voor de wolken en de wind – een wolk kon een ga of een glob zijn, een homek of een benker, een elin of een glodrek. De wind kon een binder of een gas zijn, een asel of een geul en een trits andere dingen die hij zich niet kon herinneren.’

Voor de geïnteresseerde lezer is er een lijst woorden uit Ivars taal opgenomen achter in het boek met nog wat uitleg van de auteur in haar nawoord. In datzelfde nawoord wordt de historische achtergrond van het verhaal ook nader toegelicht. De scheuring van de Schotse kerk in 1843 had voornamelijk zijn oorzaak in de grote invloed van de grootgrondbezitters en andere notabelen binnen de kerk. De predikanten die zich aansloten bij de nieuwe Free Church zetten zich daar tegen af. Tegelijkertijd vonden er al een aantal jaren grootschalige ontruimingen plaats in Schotland waarbij hele dorpen vol arme plattelandsbewoners met geweld uit hun huizen werden gezet door de landeigenaren die vervolgens het vrijgekomen land gingen gebruiken voor grootschalige landbouw en veeteelt met de bedoeling hier grote winsten mee te behalen. De bewoners kregen onvruchtbare stukjes grond terug waarmee ze niet in hun onderhoud konden voorzien en werden zo gedwongen als seizoenarbeiders voor diezelfde landheren te gaan werken. Het is dan ook bijzonder te noemen dat John uitgerekend een klus aanneemt om in opdracht van een landheer Ivar van zijn eiland af te halen. Gelukkig ziet hij, mede door toedoen van zijn vrouw, op tijd dat geld ook niet alles is en kiezen ze voor een nieuwe toekomst, hoe bijzonder deze ook te noemen is.

Meer recensies van Evelien Walravens

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!