Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Alternatieve vertelling van Ragnarok

Evelien Walravens 14 juli 2022 Hebban Recensent

De heks Angrboda is al drie maal verbrand door Odin en de andere Noordse goden (Asen) vanwege haar voorspellende gaven en kennis van magie. Na de derde keer vlucht ze naar het IJzerwoud in de hoop dat Odin haar daar nooit zal vinden maar haar doorboorde hart blijft achter in de smeulende brandstapel. Het wordt gevonden door Loki, de god van leugens en bedrog, en hij brengt het hart terug naar de eigenares. Na een periode van wantrouwen groeit er een vriendschap en zelfs een hartstochtelijke liefdesrelatie tussen de heks en de god. Angrboda krijgt drie kinderen van hem: Hel, een meisje dat eigenlijk niet geboren mocht worden maar toch ter wereld komt, Fenrir, een zoon die het lichaam van een wolf heeft, en nog een zoon, Jörmungandr, die in de gedaante van een slang geboren wordt. Angrboda heeft vreselijke visioenen over het einde van de goden en de Negen werelden (Ragnarok) waarin haar kinderen en Loki een grote rol spelen. Samen met haar vriendin Skadi gaat ze de strijd aan en komt ze er achter wie ze daadwerkelijk is.

'[...] een sterke vrouw van vlees en bloed die duidelijke angsten maar ook hartstochten heeft' - recensent Evelien

Genevieve Gornichec studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Ohio, Verenigde Staten. Ze bestudeerde Noordse Mythen en IJslandse Sagen die het uitgangspunt zijn voor haar debuutroman Het hart van de heks. Het hervertellen van mythen en sagen is de laatste jaren erg in trek. Vooral het gebruik daarbij van een vrouwelijk, feministisch perspectief, wat Gornichec ook doet, is populair en zij werd hierin al voorgegaan door auteurs als Madeline Miller (Lied voor Achilles, Circe) en Pat Barker (De stilte van de vrouwen, De vrouwen van Troje) In deze debuutroman, vertaald door Dennis Keesmaat, geeft de auteur een onbekende en onbeduidende vrouw een grote rol. In de belangrijkste bronnen van de Noordse mythologie, de poëtische Edda en de proza Edda, wordt Angrboda slechts eenmaal genoemd als moeder van de wonderlijke kinderen van Loki. Maar in Gornichecs alternatieve vertelling heeft zij een zeer duidelijke en luide stem gekregen. Gornichec weet haar neer te zetten als een sterke vrouw van vlees en bloed die duidelijke angsten maar ook hartstochten heeft. Loki heeft een helder beeld van haar en zo komt ze ook op de lezer over:

‘Je kunt me op zijn minst een fatsoenlijke slaapplek geven, Angrboda IJzerheks.’
Angrboda glimlachte even, want de naam had wel iets. ‘Dus ik neem aan dat je me vernoemt naar mijn huis?’
‘Nee, ik vernoem je naar je onwrikbare karakter.’

Toch kleeft er wel een nadeel aan het gebruiken van een onbeduidend personage uit een belangrijke historische en mythische tekst. Angrboda heeft nauwelijks een eigen geschiedenis waardoor haar achtergrond wel erg karig is. Gornichec denkt dit te hebben opgelost door de heks naar haar eigen afkomst en identiteit te laten zoeken. Dit levert helaas nogal langdradige gedeelten op en de lezer heeft ver voor het einde al geraden wie de IJzerheks daadwerkelijk is. Ook de indeling van het boek levert een bijdrage aan de langdradigheid. Twee lange delen en een korte zonder verdere indeling in hoofdstukken maakt de tekst soms wat taai. Gelukkig heeft de auteur er wel aan gedacht om wat humor in het boek te stoppen. Vooral de dialogen tussen Angrboda en Loki zijn soms grappig te noemen.

‘Ik probeerde ontbijt te maken,’ jammerde hij toen hij zag dat ze keek. […]
‘Waarmee?’ vroeg ze en ze kwam uit bed.
‘Eh,’ zei hij. ‘Gedroogd dierenvlees en een paar eieren, denk ik. Dat is alles wat je op voorraad hebt. En ik heb hónger. Je bent een slechte gastvrouw.'

[…] ‘Hoe gaat het met je wonden?’
‘Nou, ik praat toch?’

Het hart van de heks is een interessant debuut te noemen, echter vraagt het wel wat kennis van de Noordse mythologie. De auteur geeft al een aanzetje hiervoor achter in haar boek waarmee het in ieder geval te volgen is. Overige informatie moet de lezer echter toch zelf opzoeken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Evelien Walravens

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur