Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Grabbelton voor troostmomenten

Evelien Walravens 16 maart 2022 Hebban Recensent

De Britse Matt Haig (1975) schreef al bijna dertig boeken. Hij is wereldwijd bekend van romans en kinderboeken als Middernachtbibliotheek en Een jongen met de naam Kerstmis. Op zijn 24e kreeg hij te maken met een ernstige depressie en gedachten aan suïcide. Hierover schreef hij Redenen om te blijven leven. Voortkomend uit zijn ervaring met die depressie stelde hij tijdens de lockdown Het troostboek samen. Het is vertaald door Monique ter Berg.  

Het troostboek is niet echt een boek om achter elkaar uit te lezen. Het lijkt eerder geschikt om het, op tijden waarop de lezer het nodig heeft, open te slaan op een willekeurige pagina en daar een troostrijke of inspirerende tekst te vinden. Haig heeft in dit boek van alles samengebracht: van recepten, lijstjes met troostrijke muziek tot films die hem troost bieden. Er zijn heel korte tekstjes, losse kreten bijna, die je even wakker schudden maar ook wat langere teksten waarin vaak andere auteurs of filosofen aangehaald worden. Kijk dan ook niet verrast op als je ineens Marcus Aurelius of Epictetus geciteerd ziet worden. Maar Haig haalt ook inspiratie uit mensen als Joy Harjo, de eerste dichter des vaderlands in de Verenigde Staten van inheems Amerikaans origine en de onderzoeksjournalist Nellie Bly (Elizabeth Jane Cochran 1864-1922) die bekend werd met haar reis om de wereld in 72 dagen en haar artikelen over de mensonterende toestanden in een psychiatrisch ziekenhuis.

'Ik zal nooit de muzikale hoogte van een Verdi of Joy Harjo bereiken, zelfs niet die van een snel lerende twaalfjarige, maar ik kan muziek maken en daarvan genieten, en dat is genoeg. Het plezier van muziek zit in de muziek. Het spelen. Het luisteren. En het is plezier met een wijdopen deur, iedereen is welkom. Dat is alles wat we kunnen doen, toch? Zoveel mogelijk deuren openhouden. Je hele zelf blijven omarmen. Blijven mislukken. Zoals Harjo zegt: "geen poëzie zonder missers".'

Het troostboek is opgebouwd in vier delen. Waarom wordt niet erg duidelijk. Alle delen lijken even rommelig (‘als het leven zelf’) en lijken dezelfde boodschap te hebben: Wees jezelf, het is OK om jezelf te zijn. Dat lijkt nogal een open deur en als er dan ook nog paradoxale zaken voorbij komen dan is het niet vreemd dat de lezer enigszins de wenkbrauwen fronst:

‘De sleutel voor mijn herstel lag in acceptatie. Dat was de paradox: om mijn depressie te boven te komen moest ik het punt bereiken dat ik mijn depressie accepteerde.’

Toch is het wel te begrijpen dat je een zekere mate van troost kan putten uit dit boek. Iedereen heeft wel eens een moment of periode in zijn of haar leven waarop troostende woorden fijn zijn. Of zelfs nodig. Haig verwijst in Het troostboek ook vaak naar de periode waarin de depressie hem in zijn greep hield. Hij zag in die periode altijd wel een sprankje licht waaraan hij zich weer kon optrekken. Hoe dat voor hem werkte kun je terugvinden in dit boek. Het is dan ook best voor te stellen dat anderen ook wat zouden kunnen hebben aan Haigs troostrijke recepten, muziek – en filmtips en citaten.

Maar Haig is er wel duidelijk over: Het troostboek is geen zelfhulpboek. Hij wil zelf ook niet gezien worden als een zelfhulpgoeroe. Hij heeft met deze verzameling lijstjes, overdenkingen en herinneringen een boek gemaakt dat hem in moeilijke tijden houvast kan bieden. En omdat hij denkt dat anderen dit houvast ook wel eens nodig hebben, heeft hij gedeeld met de hele wereld. Het is een soort grabbelton geworden waar de lezer, indien nodig, iets van troost uit kan halen. Dat dit kan werken bewijst Haig dan ook met zijn eigen ervaringen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Evelien Walravens

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur