'Een verhaal hoeft niet waargebeurd te zijn om waar te zijn'
Als religieus antropoloog Simon Ryevaar het verzoek krijgt van een lid van de pauselijke hofhouding om een eeuwenoud document te komen bekijken reist hij meteen af naar Rome. Dat de explosieve inhoud, waarin duidelijk wordt dat het leven van Jezus heel anders verliep dan de hele wereld altijd heeft gedacht, gevaarlijk is blijkt al snel. Er is namelijk ook een nietsontziend moordenaars duo naar Rome afgereisd die in opdracht van een supergeheime organisatie het document én allen die het bestaan ervan kennen moeten vernietigen. Simon weet hen echter met hulp van zijn goede vriendin Nova le Temps steeds een stap voor te blijven in een rollercoaster van een race door Europa waarin ze ook nog achterna gezeten worden door een politiemacht uit drie landen.
Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer hebben wederom de handen ineen geslagen om dit spannende tweede deel van de Simon Ryevaar trilogie te schrijven. Evenboer schreef diverse boeken en is bekend van de cartoon Evert Kwok. Windmeijer kennen we inmiddels als 'De Dan Brown van de Lage Landen'. De van oorsprong cultureel antropoloog schreef al vele bestsellers waarin historische of religieuze figuren een hoofdrol spelen. De twee auteurs nemen in deze trilogie de oorsprong van het katholieke geloof onder de loep en komen met verrassende varianten op de 'ware' geschriften en gebeurtenissen zoals we ze nu kennen.
Windmeijer en Evenboer hebben van dit tweede deel wederom een razend spannende pageturner gemaakt waarin de perspectieven van Simon en zijn vrienden, de geheime organisatie en die van de politie afgewisseld worden met een vertaling van het gevonden document. Die laatste geeft het boek iets speciaals. De auteurs zijn erin geslaagd door het opvoeren van het oude papyrus, verspreid over het boek, de lezer te laten geloven dat we hier met een authentiek geschrift te maken hebben. Koste nog moeite worden gespaard om het geloofwaardig te laten overkomen en de losse eindjes aan elkaar te knopen. Het boek leest vlot en is spannend, juist door de afwisseling met de tekst uit het gevonden geschrift. En ondertussen pik je ook nog eens de nodige Bijbelkennis op zonder het gevoel te hebben dat je een studietekst zit te lezen. Deel drie rond de belevenissen van Simon Ryevaar kan niet snel genoeg komen!