Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

We zijn mooier met onze mond dicht

Evelien Walravens 15 september 2020 Hebban Recensent

Estamos más guapas con la boca cerrada: We zijn mooier met onze mond dicht. Tijdens de dictatuur van de fascistische Generalísimo Francisco Franco in Spanje (1939 – 1975) was dit dé lijfspreuk van de mensen die als tegenstanders van het regime werden aangemerkt. Het verbreken van hun zwijgen kon hen de kop kosten, de kraaien van de Guardia Civil waren overal…

Het is 1957, de 18-jarige Daniel Matheson uit Amerika bezoekt met zijn rijke ouders het geboorteland van zijn Spaanse moeder. Zijn vader is uitgenodigd door Franco om een oliedeal te sluiten. De naïeve Daniel heeft geen weet van de ellende waar de bevolking onder gebukt gaat maar met zijn fototoestel weet hij min of meer bij toeval een van de grootste schandalen uit de Spaanse geschiedenis van die tijd bloot te leggen. Hij heeft geen idee wat hij oprakelt maar door zijn contact met Ana, een meisje dat in het hotel werkt, komt hij er al snel achter dat niets is wat het lijkt in het Spanje onder Franco. Ondertussen bloeit er iets moois op tussen Daniel en Ana maar hun liefde blijkt onmogelijk. In 1976 is Daniel terug in Madrid, dit keer om zijn geadopteerde zusje Cristina haar geboorteland te laten zien. Dan vallen alle stukjes op zijn plaats.

Op de website van de auteur Ruta Sepetys (1967) wordt zij omschreven als Seeker of lost stories: zoeker naar verloren verhalen. En dat is precies wat ze doet. In Stilte heeft een eigen stem, dat in het Nederlands werd vertaald door Aleid van Eekeren-Benders, weet zij als buitenstaander toch door te dringen in een groot Spaans geheim. Tijdens maar ook nog na de overheersing van Franco blijken er meer dan 300.000 (!) kinderen van tegenstanders van het regime gestolen te zijn door overheidsinstanties en ondergebracht bij ‘goede’, Spaanse ouders zodat zij als zuiver mens konden opgroeien. Pas sinds een paar jaar wordt dit schandaal erkent en inmiddels lopen de eerste rechtszaken in de hoop de waarheid boven tafel te krijgen. Als dochter van een Litouwse vluchteling kon Ruta Sepetys eerder min of meer als insider haar romans Schaduwliefde en Zout van de zee schrijven. Voor Stilte heeft een eigen stem was zij aangewezen op de verhalen van Spanjaarden en een enorme lijst bronnen. Met het personage van Daniel geeft zij een hele goede buitenstaander weer die mede door zijn fotocamera toch weet door te dringen in de geheimen die de Spanjaarden die hij leert kennen moeten bewaren.

‘Oprechtheid. Die is belangrijk. Als je met dit soort oprechtheid fotografeert zou je evengoed een geweer in handen kunnen hebben. Er zit hier in Spanje een veelzeggend verhaal, een menselijk verhaal. Maar het is vrijwel onmogelijk om het te vertellen en nog moeilijker voor een buitenstaander om het te begrijpen.’

Ruta Sepetys wordt voornamelijk gezien als een auteur van Youg Adult boeken. Maar met Stilte heeft een eigen stem heeft zij een geslaagde cross-over met de literatuur voor volwassenen gemaakt. Ze hanteert een vloeiend proza dat nergens stokt en ze weet de aandacht van de lezer prima vast te houden door korte hoofdstukken die iedere keer weer vanuit een ander perspectief beginnen. Dit houdt de spanning er goed in. Dat is misschien ook wel een beetje een minpuntje van dit boek; je denkt bijna een thriller te lezen maar dat is het niet. Sepetys wisselt de hoofdstukken af met stukjes uit kranten, tijdschriften, interviews en andere bronnen die allemaal hun kijk geven vanuit Amerikaans perspectief op het regime van Franco en de betrekkingen van Amerika met dit regime. Die zijn op zijn minst dubieus te noemen. Deze stukken geven het boek een bredere context en maakt dat je als lezer meer wilt weten over Spanje onder Franco.

Ruta Sepetys leverde een prima roman af, een roman die duidelijk maakt dat je ook als buitenstaander een weg naar binnen kunt vinden.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Evelien Walravens

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur